ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
MRAČNE SILE – MAGIJE
 
Demonske, magijske radnje
 
Starče, šta ste rekli učenicima koji su danas došli i ispričali vam kako su prizvali duha?
 
– Šta da im kažem? Prvo sam im dobro natrljao nos! To što su radili, to je odricanje od vere. Onog trenutka kada prizovu đavola i prihvate ga, odriču se Boga. Zato sam im rekao da pre svega moraju da se pokaju, da se iskreno ispovede i da pripaze na sledeće: da redovno odlaze u crkvu, da se pričešćuju uz blagoslov svog duhovnika, kako bi se očistili. Olakšavajuća okolnost je što su još deca i što su to učinili igrajući se. Da su odrasli, snašlo bi ih veliko zlo: đavo bi izvukao veliku korist od njih; ali i ovo će sada dobro da ih prodrma.
 
Šta su to oni, u stvari, učinili?
 
– Učinili su ono što čine mnogi… Na jedan sto stave čašu vode i oko nje poređaju slova po azbučnom redu. Onda stave prst u vodu i prizivaju duha, odnosno đavola. Čaša se kreće u krug, zastaje pred pojedinim slovima i tako sastavlja reči. Ova deca su prizvala duha i kada je došao, upitali su ga: „Da li postoji Bog?“ „Ne postoji!“ Odgovorio im je. „Ko si ti?“, upitali su ga. „Satana!“, reče im. „Postoji li satana?“ „Postoji!“ Dakle, teške gluposti! Ne postoji Bog, a postoji satana! Kada su ga ponovo upitali da li postoji Bog, odgovorio im je: „Da, postoji.“ Jednom „da“, jednom „ne“ pa su se deca zbunila. Tako je ustrojio Bog da bi potražili pomoć. Jednu devojčicu iz tog društva čaša je udarila po glavi. Dopustio je Bog da je udari, kako bi i sva ostala deca došla k sebi.
Kada hoće da učine nešto rđavo nekoj osobi, mnogi se danas obraćaju magovima koji koriste lutku od voska, odnosno vudu[1] lutku. Magovi su od toga napravili igru, ili hobi.
 
Šta oni rade, Starče?
 
– Naprave lutku od voska i kada neko od njih zatraži da naškode, na primer, očima njegovog neprijatelja, probodu iglom oči voštane lutke, izgovarajući.ime onoga kome žele da naškode i izvodeći kojekakve magijske radnje. I zaista, tu osobu, ako živi grešnim životom i ne ispoveda se, demonska sila. pogađa u oči. Hoće oči da mu ispadnu od bolova! Ode kod lekara, ali lekari ne mogu ništa da otkriju.
Da, a medijumi tek kakvo zlo čine! Nije dovoljno što uzimaju novac od ljudi, nego i porodice razaraju. Ode, na primer, neko kod medijuma i ispriča mu problem koji ga muči. „Pazi“, kaže mu on, „jedna tvoja rođaka, koja je tako malo crnokosa i tako malo viša, i tako dalje, bacila je na tebe čini.“ Taj jadnik traži ne bi li otkrio koja od njegovih rođaka ima takve fizičke osobine. Svakako će naći neku koja bar donekle odgovara tako neodređenom opisu. „Aha, ona mi je“, kaže čovek, „sigurno bacila čini“ i počne da mrzi tu osobu. A ona, jadnica, o tome nema pojma – možda mu je čak i neko dobro učinila a on počne da je mrzi toliko da neće ni da je vidi! Ode ponovo kod medijuma, a on mu kaže: „Sada treba da te oslobodim čini. Za to treba nešto da mi platiš.“ „E, pa kad je već otkrio ko mi je bacio čini“, kaže čovek, „treba i da mu se odužim!“ I počne da mu daje novac…
Vidiš li šta čini đavo? Unosi sablazan među ljude. Sa druge strane, dobar čovek, čak i kad bi saznao nešto određeno za nekoga, nikada ne bi rekao: „Taj i taj ti želi.zlo“, nego bi se potrudio da mu pomogne. „Pazi“ rekao bi mu, „nemoj da se prepuštaš pomislima. Ispovedi se i ne boj se.“ I tako bi pomogao ijednom i drugom. Jer se i onaj ko je naneo zlo drugome kaje kada vidi da se taj prema njemu odnosi sa mnogo blagonaklonosti.
 


 
NAPOMENE:

 1. Vudu je jedan vid magijske radnje koji se vrši po tradicionalnom verskom obredu na Haitiju i u Južnoj Americi. Naziv vodi poreklo od reči „vodun“, koja znači bog, ili duh.

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.