NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
DANAŠNJA CIVILIZACIJA – PREVIŠE BRIGA UDALJAVA ČOVEKA OD BOGA
 
Treba da steknimo dobro staranje
 
Prvo treba da tražimo Carstvo Božije i ono je naše staranje, a sve ostalo će nam biti dodato[1]. Ako se čovek zaboravlja u ovom životu, gubi vreme i upropaštava se. Ako se ne zaboravlja i priprema se za onaj život, onda taj njegov život ima smisla. Kada čovek razmišlja o onom životu, sve se menja. Ako razmišlja kako sebi da ugodi ovde, onda se muči, umara i živi u grehu.
Neka vas ne hvata nervoza: „Sada treba da uradimo ovo, pa posle ono“, jer će vas u takvom stanju zateći Armagedon (Otk. 16,16). A nervoza kada nešto pripremate je oD demona. Podesite talasnu dužinu na Hrista, jer ćete inače samo naizgled živeti pored Hrista, ali će u vama’ biti svetsko umovanje, a plašim se da vam se ne dogodi ono što se desilo ludim devojkama [iz jevanđelske priče].
Mudre devojke[2] nisu posedovale samo dobrotu: posedovale su i dobro staranje: posedovale su budnost, nisu bile ravnodušne. Lude devojke su bile ravnodušne: nisu posedovale budnost. Zato je Gospod rekao „Stražite“ (Mt. 25,13). Bile su devojke [devstvenice], ali lude. Ako je neka od rođenja luda, to je za nju blagoslov Božiji. Ide u onaj život bez polaganja računa. Ali devojka koja ima pameti, a živi kao da je luda, za nju nema opravdanja sudnjega dana.
Vidite li šta se u Jevanđelju priča o slučaju Marte i Marije, kako je staranje učinilo da se Marta ponese na neki način drsko? Čini se da joj je u početku Marija pomagala, ali kad je uvidela da nema kraja njenim pripremama, ostavi je i ode. „Šta, zar da propustim reč Hristovu zbog salata i kolača?“, pomislila je. Ni Hristos nije mario da jede Martine salate i druga jela.. A Marta se tada osetila pogođenom, pa reče: „Gospode, zar ti ne mariš što me sestra moja ostavi samu da služim?“ (Lk. 10, 40)
Povedimo računa da se i nama ne desi to što se desilo Marti. Svi treba da se molimo da poželimo da budemo dobre „Marije“.
 


 
NAPOMENE:

  1. Vidi: Mt. 6:33; Lk. 12:31
  2. Mt. 25:1-13

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *