ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
DANAŠNJA CIVILIZACIJA – PREVIŠE BRIGA UDALJAVA ČOVEKA OD BOGA
 
Kada se radi spokojno uz molitvu rad se osveštava
 
Nije li bolje, starče, da se posao radi polako, kako bi čovek radio spokojno?
 
– Jeste, jer kada čovek radi spokojno, zadržava svoje spokojstvo i tako osveštava ceo svoj dan. Na žalost, nikako da shvatimo da postajemo nervozni kada radimo brzo neki posao. A posao koji se obavlja nervozno nije osveštan. Naš cilj ne treba da bude da uradimo mnogo i da budemo nervozni, To je demonsko stanje. .
Rukodelje koje se radi spokojno i uz molitvu, biva osveštano, a osveštava i ljude koji se tim predmetima služe i tako ima smisla kada mirjani traže monaško rukodelje za blagoslov. Ono, međutim, što se radi u žurbi i nervozno prenosi na druge to demonsko stanje. Rad u žurbi i nervozi je osobina ljudi koji su još mnogo prionuli uz svet. Kada duše rade uznemireno, svoj nemir rukodeljem prenose, a ne blagoslov. Mnogo utiče čovekovo stanje na njegovo rukodelje, čak i na drvo! Strašno! Krajnji rezultat posla u skladu je sa stanjem u kome se nalazi čovek kada nešto radi. Ako je nervozan i gnevan, pa zloslovi, neće biti blagosloveno ono što napravi. Ako, međutim, poje, umno izgovara molitvu, njegov rad se osveštava. Ono prvo je demonsko, ovo drugo božansko.
Ako se ophodite blagočestivo i radite uz molitvu, uvek osveštavate sebe i ono što radite. Kada je čovekov um uz Boga, njegov rad, njegovo rukodelje se osveštava. Recimo, pravim neku kutiju i izgovaram umnu molitvu, molim se i istovremeno radim u slavu Božiju. Moj cilj nije da pravim kutije i da ih pravim brzo, da napravim mnogo kutija i da pritom budem nervozan. To je demonsko stanje. Nismo zato došli u manastir: došli smo da se osveštamo i da osveštavamo sve što radimo, Ponekad se osećaš kao dobra službenica kada obavljaš svoje dužnosti. A razlog tome je što trčiš da obaviš sve poslove, a zaboraviš da poneseš Hrista sa sobom. Ali ako počneš uz umnu molitvu, osećaćeš se kao Hristova sluškinja. Zato poslu pridodaj umnu molitvu, da se osveštaš i ti i tvoj posao. Znaš li kako Bog blagosilja i kolika dobra i blagoslove šalje?
 
A kada je rad intelektualni, starče, kada se, na primer, radi o prevođenju, kako onda da izgovaram umnu molitvu da bi se rad osveštao?
 
– Ako je u pitanju intelektualni rad, ako ti je um uz Boga, onda se rad osveštava, jer živiš okružena božanskim zarenjem, čak i da ne možeš da izgovaraš umnu molitvu. Pri tome mnogo pomaže kada je čovek duhovno uznapredovao. Ne napreže se tada razumom da shvati smisao, nego biva prosvetljen i nalazi odgovarajuće značenje božanskim prosvetljenjem.
 
A kada nisam duhovno uznapredovala a moram nešto takvo da uradim?
 
– Onda ćeš taj posao da radiš, ali tako što ćeš da se moliš, da tražiš od Boga da te prosvetli. Gledaj da dobiješ pomoć, koliko god je moguće, iz samog božanskog smisla [teksta koji radiš] i da radiš blagočestivo. Da svaki sat, ili dva, napraviš pauzu od nekoliko minuta i da izgovaraš umnu molitvu.
 
U prevodilačkom poslu, starče, ima mnogo rasejavanja. Moraš da prevrćeš rečnike, da čitaš komentare…
 
– Već sam mnogo puta rekao: pri prevođenju od najveće je pomoći proživljavanje [teksta] uz čistu pomisao, koja čoveka čini sasudom blagodati Božije, Tada prevod božanskog teksta izlazi iz božanskog prosvetljenja, a ne iz mozga, ili iz rečnika, ili iz naliv pera. Hoću da kažem da čovek treba da se uzda u ono prvo, u božansko, a ne u ovo drugo, ljudsko.

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.