ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
DANAŠNJA CIVILIZACIJA – PREVIŠE BRIGA UDALJAVA ČOVEKA OD BOGA
 
Ne poklanjajte srce veštastvu [materijalnim dobrima]
 
Na šta mislite, starče, kada kažete: ‘Rukama i nogama predajte se poslu, ali srcem, nikako’?
 
– Time hoću da kažem da srce ne poklanjate veštastvima [materijalnim dobrima]. Ima nekih koji se celi predaju veštastvu. Po ceo dan provode razmišljajući kako će neki posao dobro obaviti, a na Boga ne misle uopšte. Samo da ne dospemo dotle! Koristite ruke i noge u poslu, ali ne dozvolite da vam se um udaljava od Boga. Ne predajte se veštastvu celim.bićem, svim svojim silama, uključujući i srce. Tako čovek postaje idolopoklonik. Trudite se, koliko god možete, da se srcem ne predajete običnim poslovima: rukama, mozgom, da. Ne poklanjajte srce ispraznim, beskorisnim stvarima. Kako će posle srce da vam ustrepti za Hrista? Kada srce predajete Hristu, onda se osveštava sve što radite, onda u sebi neprestano imate unutrašnju duševnu svežinu i osećate istinsku radost. Upotrebite srce na dobrobit duši, nemojte ga uzalud rasipati.
Ako se srce rasipa na mnogobrojne beznačajnosti, ono više nema izdržljivosti da sastradava sa onima kojima je to potrebno. Daću srce nekome ko boluje od raka, nekom stradalniku. Zabrinut sam za decu koja su u opasnosti. Osenjujem se krsnim znakom da ih Bog prosvetli. Kada pak dolaze ljudi kod mene, moja pažnja je usmerena na patnju drugog čoveka, na ljubav prema njemu. Svoj bol tada ne primećujem. Tako se na sve zaboravlja: čovek se tada potpuno usredsređuje na drugoga.
 
Da li, starče, ni jednom poslu ne treba da predajemo um i srce?
 
– Kada je u pitanju jednostavan posao, on pomaže da se u njega ne uključuje um. Ali kada je u pitanju složeniji posao, onda je opravdano da se u njega malo uključi i um, ali da [pocao] ne uzme i srce.
 
Na koji način, čime uzme srce?
 
– Na koji način? Čime? Kušač ga… „pilulama“ uspava!!! Odvede srce uz pomoć egoizma. Ali kada je srce potpuno predato Bogu, onda će um biti uz Boga, a razum u poslu koji radiš.
 
Kada kažemo „bez staranja „, šta pod tim tačno podrazumevamo?
 
– Kada radiš, da ne zaboraviš na Hrista. Svoj posao radiš s radošću, ali um i srce su ti uz Hrista. Onda se nećeš umarati i moći ćeš posle i svoje pravilo da vršiš.

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.