NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
DANAŠNJA CIVILIZACIJA – SPOLJAŠNJA BUKA I UNUTRAŠNJI MIR
 
Čovek čuje buku samo ako hoće
 
A ako, starče, ima buke tamo gde vršimo poslušanje, ili ako nam je za rukodelje potrebna neka mašina, šta u tom slučaju treba činiti?
 
– Ako je ponekad rukodelje bučno, onda mnogo pomaže pojanje. Ako ne možete umno da se molite, onda pojte. To traži strpljenje. Kada putujem brodom, mnogo je bučno. Sedim u nekom uglu zatvorenih očiju, kao da spavam, da me niko ne bi uznemiravao i pojem – šta sve ne pojem! Koliko puta „Dostojno jest“, koliko puta „Svjati Bože“! A lupa brodskog motora mi se baš uklapa u ritam pojanja! A zvuk mu je takav da mi drži ison i za „Dostojno jest“ od Papanikolaosa i za „Svjati Bože“ od Nileja; taj zvuk i ritam može u sve da se uklopi! Pojem umno, a saučestvuje i srce.
Posle svega što smo rekli, ipak mislim da nije spoljašnja buka to što najviše ometa, nego staranje. Buku i galamu čovek čuje samo ako hoće. Staranje i brige, međutim, teško može da izbegne. Osnova je um. Oči mogu u nešto da gledaju i da ne vide. Kada se molim, mogu i da gledam, ali ne vidim. Šetam, pa možda čak i posmatram okolinu itd, ali je zapravo.ne vidim. Kada je čoveku teško da izgovara umnu molitvu uz buku, onda je to zato što mu um nije uz Boga.Treba da dospe do stanja božanske odsutnosti, kako bi živeo u unutrašnjem miru, bezmolviju, i kako ga ne bi u molitvi ometala buka. Da dospe do takve božanske odsutnosti da više ne čuje buku, ili je čuje kada to želi, ili bolje rečeno, kada se njegov um vrati sa nebesa. I dospeće dotle, ako duhovno dela, ako se bori. Onda će biti u stanju da čuje samo kada hoće.
Kada sam bio u vojsci, jednom sam rekao svom blagočestivom prijatelju: „Naći ćemo ce na tom i tom mestu.“ „Ali tamo je razglas“, reče on. „Ako čovek hoće“ odgovorim mu, „onda ga čuje, ako neće, ne čuje.“ Kada nam je um nečim zauzet, da li onda čujemo? Tamo, u blizini moje kelije, krčili su šumu na brdu motornom testerom. Kada sam čitao, ili se molio i bio samosabran, ništa nisam čuo. Čim sam prestajao, sve sam čuo.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *