NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
DANAŠNJA CIVILIZACIJA – SPOLJAŠNJA BUKA I UNUTRAŠNJI MIR
 
Tihovanje je nevidljiva molitva
 
Svim tim bučnim sredstvima monah odagnava preduslove za molitvu i za monaški život. Zbog toga se, koliko god je to moguće, ne treba koristiti bučnim pomagalima. Sve ono što danas ljudi smatraju sredstvima koja im olakšavaju život, u suštini ne koristi tom cilju. Monah u takvim uslovima ne može da nađe ono zbog čega je postao monah.
Tihovanje je izuzetno važno. Čak i ako se čovek ne moli, samim tihovanjem, on se zapravo moli. Tihovanje je nevidljiva molitva, jer je za molitvu važno isto onoliko koliko je čoveku neophodno disanje, iako se ne vidi. Onaj ko duhovno dela, dok tihuje uranja u umnu molitvu.Znaš šta znači „uranja“? Malo dete se tako umiri i opusti u majčinom toplom naručju, ne govori. Sjedinjuje se s njom, opšti s njom. Zbog toga mnogo pomaže ako je manastir daleko od sveta, od arheoloških nalazišta, od bučnog života u svetu, pa čak i od ljudi.
Tišina na mestu udaljenom od sveta, uz podvizavanje sa rasuđivanjem i uz neprekidnu umnu molitvu, veoma brzo donosi i unutrašnje tihovanje – mir u duši – što je neophodni preduslov za duhovno istančano delanje. Tek tada čoveka više ne ometa nikakav spoljašnji nemir, jer mu se, u suštini, samo telo nalazi na zemlji, a um mu je na nebesima.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *