NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
DANAŠNJA CIVILIZACIJA – SPOLJAŠNJA BUKA I UNUTRAŠNJI MIR
 
Pokvarili su prirodu i njen mir
 
Većina sredstava koje ljudi danas koriste da im služe, izazivaju buku. Ah, bukom su izludeli spokojstvo prirode! Izmenili su joj oblik i upropastili je svim tim savremenim sredstvima. Kako je nekada sve bilo mirno i spokojno! Kako se čovek upropaštava i kako uništava eve oko sebe, a toga nije ni svestan!
Svi su sada već naučili da žive sa bukom. Vidiš, i mnoga današnja deca, moraju da slušaju rok muziku da bi mogla da uče! Dakle, spokojniji su kada uče uz muziku, nego u tišini. Umiruje ih nemir, jer u njima nema mira. Svuda vlada buka. Neprestano vrr, vrr… čuješ! Vrr, vrr… da bi sekli drva, vrr, vrr… da bi ih uglačali, vrr, vrr… da bi [voćke] isprskali prskalicom. Zatim će izumeti druge prskalice, velike kao avione, koji će dizati još veću buku i reći će: „A, ove su bolje, jer bacaju više otrova, i ne ostaje ni jedan pupoljak neisprskan“ i svi će želeti baš takve prskalice da kupe i biće srećni i zadovoljni sa njima.
Da bi ukucao jedan ekser, onaj mora prvo da izbuši rupu, pa uzima ono …“vrr“! Čas posla! To je mačiji kašalj! I sav je srećan! Čudna stvar, još je i ponosan! Da bi se malo rashladio, uzima spravicu na baterije: opet vrr… Nekad, kada je čoveku bilo vruće, malo bi mahao rukom, a sada mora da ogluvi da bi se malo rashladio! A na moru, sada sve diže buku. Nekad si mogao da vidiš brodove na jedra, kako tiho klize po vodi. Sada svaki čamac ima motor: drn-drn! Uskoro će većina ići tamo-amo avionima. I znaš šta će biti? Zemlja može malo i da priguši buku. A u vazduhu će biti… Sačuvaj Bože!

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *