NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
DUH BOŽJI I DUH OVOGA SVETA – UNUTRAŠNJI BESPOREDAK I SPOLJAŠNJI RAZVOJ
 
Ulepšavanje (doterivanje): prljanje ikone Božije
 
Kakvog izgubljenog sveta ima danas! Žene danas stavljaju u svoju kosu nekakve smese i na šta mirišu! Da dobiješ alergiju. Kada vidim ženu iz sveta sa njenom svetskom lepotom i mirisima, iznutra se žestim. Kažu mi: „Ova je išla u Nemačku da uči za kozmetičarku“. Šta je to kozmetika, pitam. „Kozmetičarke, kažu mi, prave od starica mlade žene“. Tada se setih da sam video jednu stariju ženu sa vodoravnom linijom na čelu. Posle sam pitao jednog njenog poznanika: „Šta joj se, jadnici, dogodilo?“ „A, ništa“, kaže mi. „Imala je operaciju zatezanja kože, da bi nestale bore“. A ja sam mislio da se povredila pa je imala hiruršku intervenciju…, Dokle je stigao današnji svet!
 
Starče, danas doterivanje ne smatraju grehom.
 
– Da, to sam shvatio. Video sam jednu dušu, koja je prvo bila kao Anđeo, a kasnije nisam mogao da je prepoznam kada se ofarbala. „Bog je sve stvorio veoma dobro, rekoh joj, ali je sa tobom napravio veliku grešku!“ „Zašto oče“? – kaže mi. „Nije ti stavio crnilo ispod očiju! Tu je pogrešio! Dok je druge ljude stvorio dobro, i načinio ih lepima, kod tebe je pogrešio! Zar ne shvataš? To te poružnjuje! Kao da uzmeš jednu vizantijsku ikonu, pa je odavde i odande zamažeš bojama, i tako je pokvariš. Da odemo do ikone Božije da stavimo boje? To je kao da jedan ikonopisac naslika ikonu, a da posle dođe neki koji ne zna da ikonopiše, pa uzme boje i poružni ikonu. Isto i ti radiš. To je kao da kažeš Bogu: ‘Nisi to dobro uradio, Bože moj. Ja ću to da ispravim!'“
Drugom prilikom dođe jedna sa noktima do ovde, kao u mačke, ofarbanim u crveno, i kaže mi: „Dete mi je ozbiljno bolesno. Pomoli se oče! I ja sam se molila, ali… “ „Kako si se molila“, kažem joj. Ti grebeš Hrista sa ovakvim noktima! Prvo iseci nokte, i dete će biti dobro. Za zdravlje svoga deteta, bar da isečeš nokte i da se ostaviš farbanja. „Da ih ofarbam u belo, oče?“ Ja sam ti rekao da skineš boju i da isečeš nokte, da učiniš jednu žrtvu za zdravlje svog deteta. Šta je ovo? Da je hteo, Bog bi te napravio sa crvenim noktima.“ „Da ih ofarbam u belo?“ Eto ti opet! „Da si dobro i ti i tvoje dete“, rekoh u sebi. Decu najviše razboljeva majka, kad nije obučena pristojno i još pokušava da „obrlati“ svoju decu.
Može neko da bude malo ružan, ili da ima neki nedostatak. Zna Bog to i duhovno će mu pomoći, jer se Bog više stara o duši nego o telu. Svi imamo svoje dobre strane i malo nedostataka – neke svoje krstiće – ne krst – što nam pomaže u spasenju duše naše.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *