NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
DUH BOŽJI I DUH OVOGA SVETA – UNUTRAŠNJI BESPOREDAK I SPOLJAŠNJI RAZVOJ
 
„Žena da ne nosi muško odelo, niti čovek da se oblači u ženske haljine“[1]
 
Starče, kako se treba postaviti prema ženama koje u manastir dolaze u pantalonama? Često kažu da je to mnogo praktičnije, a i da je bolje tako nego da dolaze u kratkim suknjama.
 
– Danas će nositi i kratke pantalone! To je tačno rešeno u Starom Zavetu! „Čovek ne treba da nosi žensku odeću, niti žena da nosi mušku“. To je zakon, a i tako nešto je nepristojno. Muškaraca koji nose suknje je malo, vrlo malo.
 
Žene koje rade na polju (= na njivi), kažu da ne mogu lako da se pokreću, ako ne nose pantalone.
 
– To, je opravdavanje.
 
Starče, majke takođe govore devojčicama da nose pantalone da se ne bi prehladile.
 
– Nema drugog rešenja? Ne postoje čarape do struka? Ako neko želi, naći će rešenje.
 
A kada dođu neki zvaničnici i kada među njima ima nekih žena u pantalonama?
 
– Objasnite im: „Želite li da vam snishodimo, da pokvarimo poredak i da u manastiru nastane besporedak?“
 
Jednom prilikom je došlo trideset učiteljica u pantalonama i mi smo ih pustili da uđu.
 
– Loše, to ne ide! Trebalo je da im kažete: „Oprostite, postoji manastirska uredba da ne dopuštamo da uđu žene u pantalonama“. Jer one će posle da odu u neki drugi manastir i da kažu: „U tom manastiru sy nas pustili da uđemo u pantalonama“. Jer vi ste snishodile da ih ne biste uvredile i pustile ih, a posle će one da uvrede vas. Stavite na vrata tablu sa onim mestom iz Starog Zaveta. Napravite i pedeset sukanja, da ih na lep način date onima Koje prvi put dolaze u pantalonama pa ne znaju, ili onima koje imaju kratke suknje.
 
Starče, a kada dođe čitava srednja škola, i sve devojke su u pantalonama?
 
– Počastite ih napolju, ispred kapije. To će ih naterati da se zamisle. Ili, ako se najavljuju telefonom da će doći, kažite: „Molimo vas da nastavnice i učenice ne nose pantalone“. Tako će razumeti da je potrebno da poštuju mesto na koje idu. Manastir nije parohijska crkva. U parohiji, sveštenik je dužan da ispravlja žene, da bi shvatile zbog čega ne treba da nose pantalone, i da se upristoje. Ako nekada dođu kod njega žene koje su iz druge parohije, i koje nose pantalone, treba da se stara da uredi stvar. Crkva je majka a ne maćeha.
 
Starče, mnogi, međutim, kažu: „Eto šta radite, odbijate narod od crkve“.
 
– Ma zašto u Starom Zavetu postoji zapovest od Boga koja zabranjuje ženama da nose muško odelo itd? Šta još hoće? Ti kaži: „Zašto da žene ne idu u crkvu u pantalonama? Zašto da se za upravitelje crkve ne izaberu ateisti, kad je Crkva narod?“ Tako će dobrobit Crkve zavisiti od bezbožnika. Načiniće od crkava biblioteke, ostave itd, kada raznesu sve! „Zašto ovo, zašto ono?“ Šta da se kaže?
U manastir ne treba puštati ni golišave turiste da bi se sakupio novac za siromašne, jer je ovo zamka lukavoga, kako bi monaha udaljio od blagoslova Božjih i kako bi ga posvetovnjačio. U stvari, stranstvovanje Hrista radi, čini monaha bogatim vrlinama.
 
Starče, da li ste u Stomiji morali da stavite tablu zbog turista?
 
– Da, imao sam table. Na manastiru je bila jedna na kojoj je pisalo „Dobro došli!“ Niže, dvadesetak minuta od manastira, stajala je druga tabla na kojoj je pisalo: „Nepristojno obučeni, neka idu prema Aosu[2] sa strelicom koja je pokazivala prema potoku. A na drugoj tabli je pisalo: „Pristojno obučeni, neka idu prema Svetom Manastiru“, sa strelicom koja je pokazivala prema manastiru. Zar nisam dobro napisao?
 
Šta da radimo starče, kada leti dolaze žene razgolićenih leđa?
 
– Dajte im nešto da se ogrnu. Tako će shvatiti da je potrebno poštovati mesto na koje su došle.
 


 
NAPOMENE:

  1. Žena da ne nosi muško odelo, niti čovek da se oblači u ženske haljine, jer je gadan pred Gospodom tvojim ko tako čini“ (Pon. Zak. 22, 5) Žena, dakle, ne treba da nosi mušku odeću jer je to Gospodu veoma mrsko.
  2. Ispod manastira u Stomi u Konici, nalazi se potok po imenu Aos.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *