NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
DUH BOŽJI I DUH OVOGA SVETA – BESTIDNOST I NEDOSTATAK POŠTOVANJA
 
„Poštuj oca i mater svoju“[1]
 
Dokle su stigla današnja deca! Ne mogu da podnesu ni jednu reč a kamo li da podnesu po koji udarac. Nemaju poštovanja, nego su egoisti i nervozni. Zloupotrebljavaju slobodu. Dete kaže svojim roditeljima: „Prijaviću vas policiji“. Nedavno je dete, koje ima petnaest godina i koje je napravilo veliki prekršaj, kada ga je otac ošamario, napisalo tužbu i tužilo oca sudu. A otac na suđenju kaže. „Nepravedno mi sudite, jer da ga nisam tada ošamario, zatvorili bi moje Dete u zatvor. Tada ne biste patili vi, nego bih ja patio“. Priđe dečaku, udari mu dva šamara i reče: „Zbog ova dva šamara me osudite, a ne za onaj. Sada me stavite u zatvor, jer sam ga ni zbog čega udario“,
Želim da kažem, dokle su stigla deca. Na ovaj način danas razmišljaju. Nekada su nas roditelji grdili, udarali nam šamare, ali nam nije došla nikakva zla pomisao. Primali smo i batine kao milovanje, a da se i ne suprotstavljamo i da ne ispitujemo da li smo pogrešili mnogo ili malo. Verovali smo da su i batine za naše dobro. Znali smo da nas roditelji vole i kada nas miluju i kada nas ljube i kada nas ošamare. Jer i šamar i milovanje i poljubac roditeljski, sve – kako bi se reklo – je iz ljubavi. Kad roditelji udare svoju decu, srce im uzdrhti. A dete, kada dobije šamar, zaboli ga obraz. Veći je bol u srcu roditelja, od bola na obrazu. Majka, šta god da radi deci, bilo da ih kažnjava ili da ih bije ili da ih miluje, sve to čini iz ljubavi, i sve to dolazi iz istog materinskog srca. Kada, međutim, deca to ne razumeju i kada govore bestidno; suprotstavljaju se i tvrdoglave, tada izgone iz sebe. blagodat Božiju, i tada podležu odgovarajućim demonskim uticajima.
 
– Starče, zar ne postoje i loši roditelji?
 
– Da, ali toj deci, koja imaju takve roditelje, pomoći će Bog. Bog nije nepravedan. Divlje kruške su pune gorčine i trpkosti. Tu na putu za Kolibu raste divlja šljiva. Od silnih plodova lišće joj se ne vidi. Lome joj se grane. A gajene, uprkos tome što ih prskaju, uopšte ne daju plod.
 


 
NAPOMENE:

  1. Izl. 20,12.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *