NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
DUH BOŽJI I DUH OVOGA SVETA – BESTIDNOST I NEDOSTATAK POŠTOVANJA
 
Bestidnost izgoni blagodat Božiju
 
Potrebno je mnogo pažnje. Neuredno i nepažljivo postupanje (= delanje) je prepreka za božansku blagodat. Nedostatak čestitosti je najveća prepreka za približavanje blagodati Božije. Koliko su mladi neposlušniji toliko se više udaljavaju od blagodati Božije. Sloboda ovoga sveta ne proteruje samo blagočestivost, nego i osnovnu ljudsku pristojnost. Došli su tako, ovde u Kolibu neki mladi, i viču svom ocu: „Ej, tata, imaš li cigare? Popušio sam moje“. Na šta to liči? Čak i da puše, treba da puše krišom. Danas kao da to nije ništa! Kako da na koncu ne ostanu sasvim bez blagodati Božije? Danas devojke vređaju svoju braću, zato što su verujuća i to pred roditeljima, koristeći tako prljave reči, a otac ništa na to ne kaže. Meni se kosa na glavi digla kad sam to čuo. Govorio sam posle sam sa sobom kad sam ostao sam.
Okruženje koje vlada u svetu i roditelji u svetu uništavaju svoju decu. Svetovno okruženje mnogo štete nanosi. Malo je mladih koji su sabrani i usrdni. Mnogo je više mladih koji su besni (= divlji, neobuzdani), a to je zato što se ponašaju bestidno. Mnogi roditelji mi dovode svoju decu i govore: „Oče, moje dete je đavoimano“. A vidim da nije đavoimano – neka Bog sačuva! Malo je mladih koji su stvarno đavoimani. Mnogo je više onih koji imaju spoljašnji demonski uticaj. Demon im, dakle, spolja naređuje, nije u njima, ali i spolja on završava svoj posao. Odakle to potiče? Od bestidnosti. Kada se deca sa bestidnošću obraćaju starijima, blagodat Božija se udaljuje. A kada se udalji blagodat Božija, dolaze „pokvarenjaci“ i deca postaju divlja i čine bezakonja. S druge strane, deca koja su blagočestiva, koja imaju poštovanja, koja slušaju svoje roditelje, svoje učitelje, starije, stalno primaju blagodat Božiju i imaju Njegov blagoslov. Njih pokriva blagodat Božija. Sa velikim čestvovanjem Boga, sa velikim poštovanjem prema starijima, u dušu dolazi i velika blagodat Božija, koja je oblagodaćuje, dok je blagodat sasvim ne obasja. Blagodat Božija ne dolazi na one koji se bune. Ona dolazi na one koji su usrdni, koji su razboriti i koji se pokazuju blagočestivi. Takvi imaju pogled koji zrači! I što više poštovanja imaju prema roditeljima, prema starijima uopšte, utoliko više primaju blagodat Božiju.
Onaj, međutim ko počinje: „Ne, ne želim ovo, želim ono drugo“, i ko to čini bezobrazno, takav uskoro postaje bundžija, postaje đavo (jer „đavo“ znači klevetnik, ali i protivnik – prim. prev.). Zato je i Denica (= đavo) želeo da svoj tron postavi iznad prestola Božijeg. Vidite, svi mladi kojima ispunjavaju svaku želju, postaju buntovnici. Ako se ovi mladi ne pokaju, ako se ne izbave iz talasa zla koji ih dave, i ako nastave da se bestidno ponašaju, tada – Bože sačuvaj! – nastaje duplo (dvostruko) otpadanje (otuđenost od Boga; prim. prir). i dolaze u situaciju da i o Bogu govore ružno, i sasvim potpadaju pod vlast zlih duhova.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *