ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
DUH BOŽJI I DUH OVOGA SVETA – BESTIDNOST I NEDOSTATAK POŠTOVANJA
 
Bestidnost izgoni blagodat Božiju
 
Potrebno je mnogo pažnje. Neuredno i nepažljivo postupanje (= delanje) je prepreka za božansku blagodat. Nedostatak čestitosti je najveća prepreka za približavanje blagodati Božije. Koliko su mladi neposlušniji toliko se više udaljavaju od blagodati Božije. Sloboda ovoga sveta ne proteruje samo blagočestivost, nego i osnovnu ljudsku pristojnost. Došli su tako, ovde u Kolibu neki mladi, i viču svom ocu: „Ej, tata, imaš li cigare? Popušio sam moje“. Na šta to liči? Čak i da puše, treba da puše krišom. Danas kao da to nije ništa! Kako da na koncu ne ostanu sasvim bez blagodati Božije? Danas devojke vređaju svoju braću, zato što su verujuća i to pred roditeljima, koristeći tako prljave reči, a otac ništa na to ne kaže. Meni se kosa na glavi digla kad sam to čuo. Govorio sam posle sam sa sobom kad sam ostao sam.
Okruženje koje vlada u svetu i roditelji u svetu uništavaju svoju decu. Svetovno okruženje mnogo štete nanosi. Malo je mladih koji su sabrani i usrdni. Mnogo je više mladih koji su besni (= divlji, neobuzdani), a to je zato što se ponašaju bestidno. Mnogi roditelji mi dovode svoju decu i govore: „Oče, moje dete je đavoimano“. A vidim da nije đavoimano – neka Bog sačuva! Malo je mladih koji su stvarno đavoimani. Mnogo je više onih koji imaju spoljašnji demonski uticaj. Demon im, dakle, spolja naređuje, nije u njima, ali i spolja on završava svoj posao. Odakle to potiče? Od bestidnosti. Kada se deca sa bestidnošću obraćaju starijima, blagodat Božija se udaljuje. A kada se udalji blagodat Božija, dolaze „pokvarenjaci“ i deca postaju divlja i čine bezakonja. S druge strane, deca koja su blagočestiva, koja imaju poštovanja, koja slušaju svoje roditelje, svoje učitelje, starije, stalno primaju blagodat Božiju i imaju Njegov blagoslov. Njih pokriva blagodat Božija. Sa velikim čestvovanjem Boga, sa velikim poštovanjem prema starijima, u dušu dolazi i velika blagodat Božija, koja je oblagodaćuje, dok je blagodat sasvim ne obasja. Blagodat Božija ne dolazi na one koji se bune. Ona dolazi na one koji su usrdni, koji su razboriti i koji se pokazuju blagočestivi. Takvi imaju pogled koji zrači! I što više poštovanja imaju prema roditeljima, prema starijima uopšte, utoliko više primaju blagodat Božiju.
Onaj, međutim ko počinje: „Ne, ne želim ovo, želim ono drugo“, i ko to čini bezobrazno, takav uskoro postaje bundžija, postaje đavo (jer „đavo“ znači klevetnik, ali i protivnik – prim. prev.). Zato je i Denica (= đavo) želeo da svoj tron postavi iznad prestola Božijeg. Vidite, svi mladi kojima ispunjavaju svaku želju, postaju buntovnici. Ako se ovi mladi ne pokaju, ako se ne izbave iz talasa zla koji ih dave, i ako nastave da se bestidno ponašaju, tada – Bože sačuvaj! – nastaje duplo (dvostruko) otpadanje (otuđenost od Boga; prim. prir). i dolaze u situaciju da i o Bogu govore ružno, i sasvim potpadaju pod vlast zlih duhova.

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *