NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
DUH BOŽJI I DUH OVOGA SVETA – NOVA POKOLJENJA
 
Istinita ljubav rađa kod mladih saznanje
 
Starče, oni koji bi želeli da unište društvo, napadaju na temelje, na koren, na decu, kako bi postigli svoj cilj?
 
– Neće u tome uspeti. Zlo uništava samo sebe. U Rusiji su bila velika stradanja i vidiš šta se dogodilo nakon samo tri generacije. Vidiš šta se sada događa! Gospod ne napušta svoje. Niti će grehe današnje mladeži suditi na isti način kao što je sudio u naše vreme.
 
Starče, kako dolazi do toga, da neki mladi koji žive sasvim svetskim životom, po pitanjima vere daju veoma ispravne odgovore?
 
– Ovi mladi imaju dobro nastrojenje, ali ne mogu da se obuzdaju i da se približe veri. Zbog toga daju ispravne odgovore. Želim da kažem, da ako neko hoće da krene nekim putem – on to želi, ali ne može da krene. Onaj ko ga gleda kako pokušava, treba to da ceni. Takve ljude Bog neće napustiti, jer nemaju u sebi zlobe. Doći će čas kada će imati snage da krenu napred.
 
Kako se može prići mladima koji su zastranili?
 
– Ljubavlju. Ako postoji istinita, izvorna (= nepatvorena) ljubav, mladi to odmah primaju i prilaze. Dolaze mladi, „s koca i konopca“[1] u Kolibu, sa različitim problemima. Primim ih, počastim ih, pričam im, i uskoro postajemo prijatelji. Otvaraju svoja srca i primaju moju ljubav. Nekima, zlosrećnicima, toliko je toga uskraćeno! Žedni su ljubavi. Odmah se vidi da nisu osetili ljubav ni od majke ni od oca: ne mogu je se nasititi. Kada sa njima sastradavaš, kada ih voliš, zaboravljaju na probleme, na narkotike, nestaju i bolesti, ostavljaju se i bezakonja, i vraćaju se na Svetu Goru kao blagočestivi poklonici. Jer na neki način su spoznali ljubav Božiju. I vidim da u sebi imaju velikodušnost koja ti slama srce. Ne primaju ekonomsku pomoć, iako im je neophodna, prihvataju se posla, a u školu idu uveče. Ti mladi ljudi zaslužuju da im se pomogne. Na novoj železničkoj stanici u Solunu postoje kuće, gde mnogi mladi, devojke i mladići borave zajedno. U prostoru koji je dovoljan za troje boravi po njih petnaestoro. Oni potiču iz rasturenih porodica: jedni kradu, a drugi imaju usrdnosti i ne mogu da kradu. Godinama sam mnogima govorio da im priđu, da im pomognu. Govorio sam da sagrade nekakav hram, da ih tamo okupljaju. Sada imaju jednu malu crkvicu, posvećenu Apostolu i đakonu Filipu, zaštitniku željezničara.
Oduvek sam znao da ako neko od malena ne iskoristi na dobro prilike koje su mu date, đavo će ih iskoristiti. Zašto kaže poslovica: „gvožđe se kuje dok je vruće“? Kovači, kada žele da prilepe dva komada gvožđa – ne mislim danas kada imaju aparate za zavarivanje – stavljaju gvožđe u vatru, a onda sipaju vrelu vodu i boraks preko njega, i čim ga izvade iz vatre, onako vrelo, još varnice sa njega lete, udare čekićem nekoliko puta i tako ga zalepe. A ako se ohladi, onda neće da se prilepi. Isto hoću da kažem i za mlade. Kada im se pruži prilika, ako je ne iskoriste, kasnije će početi da se bave drugima, da sude, da osuđuju,.jer se blagodat Božija udaljila. Dok, ako imaju božansku revnost i ako paze, napredovaće. Zbog toga roditelji, koliko mogu, treba da pomognu deci dok su mala. Deca su kar prazne kutije. Ako se ispune Hristom, svagda će biti blizu Njega. Ako ne, veoma je lako da, kada odrastu, krenu stranputicom. A ako su kao mali dobili takvu pomoć, ako se kasnije malo i udalje, ponovo se. vraćaju. Drvo koje se pomaže uljem ne truli. Ako se deca malo pomažu blagočešćem i strahom Božjim, kasnije nemaju teskobe.
 


 
NAPOMENE:

  1. Na grčkom taj izraz glasi „orasi od hiljada orahovih stabala“.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *