ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
RAZGOVORI O DUHOVNICIMA – STARAC PAJSIJE
 
Sagovornik: Panajotis Sotirhos, novinar i pisac
 
K. J.: Gospodin Sotirhos je već jednom prilikom bio toliko ljubazan i dobar da nam ispriča neke pojedinosti iz svog bogatog iskustva o starcima, kojima je posvetio i nekoliko svojih knjiga.
Kao prvo, gospodine Sotirhos, hajde da kažemo nekoliko reči o tome šta su to starci, ta jedinstvena pojava u našoj Pravoslavnoj Crkvi!
 
Panajotis Sotirhos: Reč „starac“ nema, razume se, nikakve veze sa životnim dobom: to je duhovni termin i odnosi se na duhovnu odgovornost, jer starac je pratilac duša, rukovoditelj do spasenja, on je rukovoditelj u Hristu. Zato treba da se setimo da je prvi Starac, rukovoditelj svih nas, sam Gospod.
Institucija starca nalazi se u samoj osnovi našeg Pravoslavnog Predanja. Uvek je naša Crkva imala i ima svetitelje i starce kao duhovne vodiče.
 
K. J.: Da kažemo sada nešto o svetošrskom starcu Pajsiju. Bili bismo posebno dirnuti da čujemo i neka vaša sećanja.
 
P. S: Kada ga je neko upitao kako da u svetu živi duhovnim životom, starac Pajsije je odgovorio:
– Rasejavanje uma na životne probleme i isprazne stvari, čini i dušu rastrzanom. Okreni se prema unutra, prema neobrađenom vinogradu svoje duše, kako bi iščupao iz korena sav trnoviti korov zla iz njega i kako bi posadio na njegovo mesto vrline. I pazi, jer to delanje uopšte nije lako. Mukotrpno je i traži mnogo strpljenja. Naići ćeš na izuzetno mnogo teškoća. Mnogo bi ti koristile razne otačke knjige, koje, srećom, ovih dana nije teško naći. U njima ćeš naći sve što želiš, sve što će ti biti potrebno. Bezbedno će te izvesti na duhovni put. Samo treba da ih čitaš sa smirenjem i uz molitvu.
 
K. J.: To, drugim rečima, znači da čovek treba da preobrazi svoj život u takav da se u njegovom središtu nalazi Bogočovek, dakle, da svoj život preobrazi u bogočovekocentričan život.
 
II. S: Upravo tako.
 
K. J.: I da prekine sa tim bezumnim antropocentrizmom koji vlada.
 
P. S: Neko je zatražio od starca Pajsija da kaže nešto o molitvi. I on je rekao nekoliko uvodnih reči:
– Beseda o molitvi nikada se ne završava, zato što se ni molitva nikada ne završava.
Ova starčeva misao nalazi se u osnovi našeg postojanja, a hoće da kaže da se, sve dok živimo i postojimo, nalazimo u neprekidnoj vezi sa Bogom Ocem. Ta dijaloška veza postoji, makar i ćutali, makar je samo doživljavali, ona predstavlja stanje molitve. Dovoljno je da postoji sećanje, dovoljno je da postoji svest – to je ono što nazivamo ličnim doživljajem – to jest, da osećamo u sebi svoju slabost, svoje grehe, svoje potrebe i da imamo svoj odnos prema Bogu. To je neiscrpan govor molitve koji se nikada ne završava. Starac je još rekao:
– Molitva je razgovor sa Bogom. Ne mogu da kažem šta oseća čovek dok se moli. Jedino što treba da znate je da duša hrišćanina vapi da se neprestano molite.
 
K. J.: I Apostol Pavle nas je na jednom mestu pozvao da se neprekidno molimo.
 
P. S: Želeo bih još nešto da kažem, jer to je fenomen našega doba, a tiče se ljudskih prava, o kojima su se razvile tolike teorije. Starac nam je o tome rekao nekoliko veoma značajnih reči:
– Koliko je čovek duhovniji, to manje prava ima. u ovom životu. Duhovni čovek nema nikakvo pravo u ovom životu. Obavezan je da bude trpeljiv i da prihvata nepravdu. Njegova prava čuva Bog za onaj život.
Ali, međutim, objašnjava starac, mi često, zbog svoje gluposti, tražimo da dobijemo prava ovde. Međutim, ljudska pravda nema nikakvog značaja za duhovnog čoveka. Ona je samo kočnica za nepravedne ljude.
 
K; J.: To je veoma lepo i pokazuje sa kolike visine je gledao starac Pajsije.
 
P. S: Da, zato što je prevazišao okvire logike ovoga sveta. A u jednoj drugoj prilici, starac je rekao:
– Kada čovek veruje u Boga u Hrista, u budući život, onda je ovaj život ovde za njega isprazan. U ovom životu, ovde, treba da spremi pasoš za onaj drugi. I ako mu neko nanese nepravdu, on se raduje, jer je nešto „uložio na štednu knjižicu“ za nebeski život. Ukoliko više nepravde doživljava od drugih ljudi u ovom životu, to više „štedi“ za budući život.
O nevoljama je starac govorio kako pročišćavaju čoveka, kako nema ničeg uzvišenijeg od nevolja kroz koje prolazimo i kako one, po uzvišenosti, prevazilaze čak i umnosrdačnu molitvu.
U nastavku je starac naveo reči oca Tihona, Svetogorca ruskog porekla, jedne svete duše, koji se upokojio pre izvesnog vremena: „Molitva „Gospode Isuse Hriste…“ sto drahmi; „slava Bogu“ hiljadu drahmi.“ Na taj način je hteo da naglasi da slavoslovlje Bogu ima veću vrednost, naročito ako čovek pati i kaže: „Slava Tebi Gospode“. A to, naravno, nije lako.

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.