NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
DUH BOŽJI I DUH OVOGA SVETA – RACIONALIZAM NAŠEG VREMENA
 
Svetska logika muči čoveka
 
Starče, osećam da je moje srce kao kamen. Šta da radim sa svojom otvrdlošću srca?
 
– Nije tvoje srce otvrdlo, nego… imaš srce u mozgu! Celo tvoje srce stislo se u mozgu i sada ti radi samo mozak. Ima, međutim, još vremena, tvoje srce još može da se vrati na svoje mesto.
 
Ali, kako, starče?
 
– Svakoga dana pročitaj jedan kanon iz Bogorodična.[1] To je najbolji lek za tebe kako bi ti proradilo srce. Imaš ti srce, ali ga je prekrila tvoja preterana logička razumnost. Ponela si evropejski tipik, evropejski način razmišljanja. Trudiš se po tipiku da u svemu budeš ispravna i tačna. Da si nekakav službenik u Evropi, bila bi svima za ugled. Sve tačno na vreme, radiš kako valja. Bila bi zaista primerna. Kad bi svu tu doslednost preustrojila ka duhovnosti, napravila bi ogromne duhovne skokove: brzo bi stigla do raja. Ali, vidiš, taj evropski hladno-razumski duh ide na mesec, a ne prema Bogu. Sada se ponašaš kao da si negde u službi. U duhovnom životu, međutim, stvari stoje sasvim drugačije. Tu je neophodna je prostodušna jednostavnost. Budi jednostavna i prostodušna i imaćeš uzdanja u Boga.
 
A kako, starče, da steknem takvu prostodušnost?
 
– Otvoriću ti glavu i staviću u nju mozak… iz starih vremena! Pronikni u prostodušnost i detinju jednostavnost koju susrećeš u Starečniku, pa da poznaš šta je duhovna nauka, koja uzvisuje i odmara dušu i onda ne boli glava. Logika muči čoveka. Na primer, kažem: „To treba da bude ovako“, pa to uradim, jer tako treba da bude. Ne radim to, znači, od srca, nego zato što mi to diktira logika. Logika kaže, ali i ljubaznost nalaže: „Treba da ustupim svoje mesto.“ Međutim, to ne kaže srce. Sasvim je druga stvar kada mi poskoči srce, pa iz ljubavi ustupim svoje mesto. Tada osećam radost.
U našem delovanju ne treba da gledamo na sebe. Ne treba da gledamo kako sebi da udovoljimo. To sprečava dolazak blagodati Božije. Uvek treba da gledamo kako da pružimo spokoj drugome.
– Stvarni spokoj rađa se iz spokojstva drugog čoveka. Bog tada počiva u čoveku i čovek tada prestaje da bude čovek, obožuje se. Inače, radi samo mozak i onda je sve samo telesno, ljudski.
Svetska logika umara mozak i oslabljuje telesnu snagu, ograničava srce, dok je duhovna logika za srce blagotvorna. Mozak, ako se ispravno koristi, može da pokrene srce i da bude od pomoći. Kada um siđe u srce i kada sa srcem zajedno dela, svako delo koje činimo nije više samo delo razuma. I logika je blagodatni dar. Ali samo ako je osveštamo.
 
Ja, starče, nemam srce?
 
– Imaš srce, ali umesto da ono radi, tvoj mozak ga ućutkava. Pokušaj da ostvariš logiku srca, logiku vere, ljubav.
 
Kako da to postignem?
 
– Prvi korak – da prošetaš Solunom bosa, da kažu da si poludela, kako bi ti pamet otišla!!! Ti, dušo blagoslovena, sve uzimaš sa matematičkom tačnošću. Jesi li ti astronom? Prestani da razmišljaš racionalistički, da bi mogla da radiš na samoj sebi.
 
Starče, šta da čitam i izučavam, šta će mi pomoći da se oslobodim logike ovoga sveta?
 
– Pre svega treba da čitaš Starečnik, Filotejevu Istoriju, Evergetinos… Dakle, ne knjige pune sozercanja, nego one koje govore o. delanju, da bi jednostavnim otačkim duhom svetiteljstva odagnala logiku ovoga sveta. Nakon toga treba da čitaš avvu Isaka, ali da ga ne shvatiš kao filosofa, nego kao onoga ko je od Boga prosvetljen.
 


 
NAPOMENE:

  1. Bogorodičan – Teotokario je zbirka od 62 himnička kanona Presvete Bogorodice. Objavio ih je Sveti Nikodim Svetogorac (1760), koji je s mnogo truda sabrao te kanone iz rukopisa koji se nalaze na Svetoj Gori.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *