NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
DUH BOŽJI I DUH OVOGA SVETA – SVETSKO OBRAZOVANJE I ZNANJE
 
„Znanje nadima“ (1. Kor. 8, 1)
 
Spoljašnje obrazovanje u mnogim slučajevima škodi, jer u čoveku podstiče visoko mišljenje o sebi samom. Ovo visoko mišljenje predstavlja zapreku koja sprečava blagodat Božiju da se približi. S druge strane, kada čovek odbaci takvu, lažnu, ideju o sebi samome, tada nas Dobri i Bogati Otac obogaćuje svojim božanskim i prosvetljenim idejama. Kada, međutim, napaćeni čovek ima visoko mišljenje o sebi, i kada tu ideju drži u svome mozgu, on nastavlja da bude samo mozak, samo telesno, i ne poznaje blagodat Božiju, blagodat Duha Svetoga. Kod mnogog znanja, dakle, postoji strah da će glava biti napumpana /znanjem/, a da će time u stvari biti prazna, to jest, puna vazduha, pa je tako neprestano u opasnosti da se rasprsne (da završi u shizofreniji), ili da bude gordošću raskomadana. Zbog toga znanje treba da sleduje strahu Božijem, i da bude sjedinjeno sa delanjem, kako bi postojala ravnoteža. Znanje, samo po sebi, šteti.
Kada uđe egoizam i govorim samo zato, da bi mi se divili kako lepo razmišljam, tada počinju da deluju duhovni zakoni da bih došao sebi. Ako se ovo stalno događa, onda počinje da smeta. Kada u oko upadne nekakva trunčica ona malo smeta. Ali, ako stalno upada, ona stvara veliki nadražaj. Na isti način se u ovom slučaju stvara duhovni nadražaj. Ako je neki čovek pametan i zbog toga neko delo vrši sa lakoćom, treba da se pred Bogom pokloni, i da Mu blagodari danju i noću što mu je dao pamet, koju može da koristi a da se ne umara. A ako ovoga nema, onda neka ne blagodari!
 
Ako, međutim, ima mišljenje da mu ništa ne polazi za rukom?
 
– Onda ga „pokvarenjak“ iskušava sa suprotne strane. Upitaše kamilu: „Da li ti se više dopada put naviše ili naniže?“ Ona reče: „Zašto, zar nema više ravnog puta?“ .
Bolje je onima koji nemaju razuma. Nama je dat razum, da bi nam bilo bolje, ali šta mi činimo? Za to ćemo morati da položimo račun. Kako je to uredio Bog! Oni koji nemaju razum su radosni, a i u drugom životu biće im bolje. A ovi koji imaju razum, imaju mnogo muka.
 
Starče, da li će u budućem životu, oni koji su sada zaostali u razvoju imati dobru moć mišljenja? Da li će im ona i tada nedostajati!
 
– Sve u svemu, i mnogo pameti biće ništa i malo pameti biće ništa. Jer ono što je Nebesko, to je nadumno. Sveti na Nebu neće biti u boljem položaju u pogledu znanja o Bogu, od onih koji su u ovom životu bili ometeni u razvoju. Možda će ovim drugima Pravedni Bog dati i nešto više, jer su ovde živeli lišeni mnogo čega.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *