NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
RAZGOVORI O DUHOVNICIMA – STARAC PAJSIJE
 
Sagovornik: Georgije Papazahos, Profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Atini
 
K.J.: O starcu Pajsiju imamo i svedočenje profesora, gospodina Georgija Papazahosa.
 
Georgije Papazahos: Bio je blagodaću izuzetno nadahnut u besedi kojom je umeo istinski da veže ljude za sebe. Jednom sam otišao kod starca sa jednim svojim prijateljem, poodmaklih godina, koji ima bradu, nosi naočari, ćelav je i liči na Venizelosa. Čim ga je starac ugledao, raširi ruke u zagrljaj i reče mu: „Dobro došao, Venizelose. Dođi ovamo, moj Venizelose.“ .
Sedeli smo ispred njegove kelije na panjevima. Reći ću vam nekoliko interesantnih događaja, koje nam je starac tada ispričao.
Jednoga dana dođe mu u posetu nekoliko studenata, koji su, kako mu rekoše, čuli da on čini čuda. „Mi, razume se, verujemo“, rekoše mu, „ali pomozi našoj neverici. Hoćeš li i nama učiniti koje čudo, da se uverimo?“
Starac im onda reče da iza kelije ima jedna sekira, kojom cepa drva. „Idite“, reče im, „odsecite sebi glave, a ja ću odmah da vam ih zalepim.“ Studenti odoše i nisu, naravno,… sebi odsekli glave!
Ispričao nam je, povodom jednog plastičnog čajnika, u kome je držao vodu, a u vezi sa molitvom ovo: „Gubimo vreme na beznačajne stvari, a trebalo bi neprestano da opštimo sa Bogom.“ I nastavi:
Uzmite za primer ženu. Kad bi se žene molile uz brojanicu, kad bi se molile umno-srdačnom molitvom, mogle bi da privuku blagodat Božiju i da čine čuda na ovome svetu. Ali, čime se bave? Imaju, na primer, jedan takav čajnik i počinju da govore jedna drugoj: „Ne dopada mi se taj sa zelenim listićima. Volela bih da su na njemu crveni cvetovi.“ A druga nastavlja: „Ja sam ga vratila i uzela drugi.“ I sad u razgovor ulazi treća i kaže: „Ja sam čajnik kupila u toj i toj prodavnici i izgleda tako i tako“. I nastavlja da iznosi pojedinosti.
Šta im to znači? Jedno je čajnik, drugo je čajnik. Oba služe jednako dobro svojoj svrsi. Ostavi se čajnika, klekni i moli se. I ovde, na Svetoj Gori, ima toga. Otišao sam prekjuče u jednu keliju i video monaha kako istresa zavese od tila. Rekoh mu: „Šta to radiš?“ „Eto“, kaže on meni, „istresam zavese“. Onda mu kažem: „Jesi li ti, došao na Svetu Goru da istresaš zavese? Ostavi ih, takve, kakve su. Klekni, moli se i plači. To je naš posao ovde: da se molimo i samo da se molimo.“
Čovek molitve tako vidi stvari. Rekli su mi i drugi, iz njegove okoline, gospodine Joanidis, da je noću starac Pajsije odlazio u jednu pećinu i po celu noć se molio. Kako je mogao jedan čovek da izdrži takav život: po celu noć se molio u pećini, ujutro bi dolazio u svoju keliju, gde bi mu po ceo dan dolazilo mnogo ljudi? A bilo je poznato da je spavao samo jedan sat u zoru i malo posle podne, i to na jednoj klupici.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *