НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ОДГОВОРНОСТ ЉУБАВИ – ДЕЛАЊА РАСУДНОШЋУ И ЉУБАВЉУ
 
Божанско просветљење је најважније
 
Често ми се деси да кажем некоме: „Уради како те Бог просветли.“ Кад кажем „како те Бог просветли“ подразумевам да ствари треба сагледати под призмом божанског просветљења, а не под призмом људске логике. Да не мисли да je оно што га успокојава истовремено и просветљење Божије.
 
Старче, како се стиже до божанског просветљења?
 
– Ако очистимо зарђале каблове, стари човек може постати добар проводник, па кроз њега лако пролази благодат Божија и човек прима божанску светлост благодати. У супротном долази до кратког споја и благодат не дејствује. Суштина је у томе да човек пази да га не напусти благодат Божија, како би имао божанско просветљење. Јер ако нема божанског просветљења, све нам је узалуд.
Шта све није доживео Христос од Својих ученика пре него што их је осенила благодат, јер су били од овога света! Пре Педесетнице апостолима је од Бога било дато да дејствују на неки начин и да поМажу свету. Ипак, нису још имали божанско просветљење које су добили тек на Педесетници. Иако им је Христос говорио да ће ићи у Јерусалим и да ће Син Човечији бити распет итд., они су мислили да ће се, када уђе у Јерусалим, зацарити. Размишљали су чисто људски. Зато су се и распитивали ко ће седети десно а ко лево од Христа. Дошла је и мати синова Зеведејевих и замолила Га да када џостане цар, једног њеног сина посади на Своју десну, а другог на леву страну (Мт. 20, 1721)! Али од времена Педесетнице, кад им је Христос послао Утешитеља, Светога Духа, добили су трајну божанску благодат. Пре тога само су неколико пута имали просветљење Божије: то је било као да им ее пунила батерија, а онда поново празнила. Поново је требало да је „укључе у струју“ да би се напунила! Поново ее празнила, па поново у етрују! Када им је послао Утешитеља, више није било потребе за… „струјом“.
Није да смо ми данас бољи, а да су они били гори, него ми живимо у време благодати и зато нам неће бити блаже суђено. Крштени смо, имамо Утешитеља, имамо све. Пре него што је Христос распет, ђаво је, на неки начин, имао власт и лако је заводио људе. После распећа свима је од Христа дата моћ да приме божанско просветљење. Христова жртва нас је ослободила. Крштени смо у Његово име. „Струју“ стално држи „укљученом“. Сада смо ми постали узрок што „струја“ божанске благодати не пролази, јер допуштамо да нам „каблови“ зарђају.
 
Старче, који су предуслови неопходни да би се Свети Дух настанио у човеку?
 
– Подвижнички дух, смирење, усрдност, племенитост, жртвовање. Ако нема благодати Божије човек је духовно онеспособљен. Свети Дух је светлост, божанска светлост. То је основа свега. Ако човек не види може да Се удари у прозор, да падне са неке литице, или у јаму, или у глиб, па чак и у септичку јаму. Не види куда иде јер је лишен светлости. Али ако мало види чува се; ако види мало више, може да избегне све те опасности и безбедно корача. Само, да би светлост дошла, мораш пожелети да изађеш из таме. Чак и када људи виде мало нејасно, неће пасти и Бог се неће жалостити. Ако се било који отац жалости када му деца падну у блато, у трње, са литице, колико се тек жалости Бог!
Сво зло, које се дешава у свету долази због одсуства божанског просветљења; А кад нема божанске светлости човек је у мраку. У том случају се дешава да један каже: „идемо овуда“, други: „не, ја знам боље, ићи ћемо онуда“, трећи опет: „ма, туда“. Свако мисли да је у праву. Дакле, сви желе добро, али се налазе у тами и не могу да се споразумеју. Кад не би било таме људи се не би препирали него би увиђали најбољи пут и њиме ишли. Хоћу да кажем како сви могу да имају добро настројење, али будући да постоји тама појављују се многе препреке и у друштву и у Цркви. У Цркви, барем, већина људи нема рђаво настројење, али недостаје божанско просветљење. Боре сеза добро, али на крају како завршавају? Зато од Бога треба тражити барем мало божанског просветљења, јер се иначе спотичемо као слепи. У божанској Литургији кад свештеник каже: „Твоје од твојих…“ молим се да Бог просветли људе да би видели. Мало само кад би их просветлио Бог, нестала би тама и људи се не би духовно сакатили. И други псалам, који је св. Арсеније Кападокијски читао: „да просветли Бог оне који доносе одлуке“, ја бих читао: „Да просветли Бог све оне који имају власт, а затим да просветли јерархију и све црквене оце и да задобију Духа Светога, да би помогли свету.“ Чак и једнога да просветли а остале да учини пријемчивима, знате ли како би добро било? Једну реч да каже неко на власти, све се мења. Људи имају несагледиву потребу за божанским просветљењем.
Добри Бог дарује просветљењем Својим оне који имају добро произвољење. Један адвокат ми је испричао случај на коме је радио. Манастир је послао једног монаха са пет стотина лира да купи неко имање. Он оде да пита неког посредника и овај му рече: „Остави новац код мене да га не носиш наоколо.“ Монах му тако остави новац. „Како је добар овај човек“, рече монах са добром помишљу, „скинуо ми је бреме.“ Када се вратио код посредника, овај му не даде оних пет стотина лира и још му поврх тога рече да је он њему дао осам милиона! Онај монах, несрећник, размишљао је како да се врати у манастир. Дао је пет стотина лира, није добио ништа, а поврх тога онај од њега тражи осам милиона. Случај је завршио на суду. На расправи је адвокат био надахнут и поставио је велики број питања, па је доказао да посредник, не само што није ништа дао монаху, већ и да је од њега узео и лире. Код оног адвоката сам разабрао духовно стање попут оног у коме је био пророк Данило! Пошто је поседовао страх Божији, Бог га је просветлио и он је поступио ваљано.
Основ свега је просветљење Божије. И ако дође божанско просветљење, онда се човек осећа спокојно, то делује на његову околину, а он сам духовно напредује. Зато кажем да су добре Сијалице, и оне са много свећа, добри су проналасци човековог мозга, али изнад свега је божанска светлост благодати Божије, која просветљава човека. Човек, који поседује божанско просветљење, све види јасно, делује без колебања, не замара се, а и другима помаже.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *