ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ODGOVORNOST LJUBAVI – DELANJA RASUDNOŠĆU I LJUBAVLJU
 
Sve što činimo treba da činimo radi Boga
 
Starče, mnogo puta kad nešto radim strahujem da ću povrediti druge ili da ću pasti u njihovim očima, a nikad ne pomislim kako će to izgledati u Božijim očima. Šta preduzeti da bi se više imalo straha Božije?
 
– Za to ti je potrebna budnost. Sve što čovek čini treba da čini radi Boga. Kad zaboravljamo Boga ulazi u nas pomisao kako činimo nešto važno, a onda dolazi i želja da se dopadnemo ljudima i tako se stalno trudimo da ne padnemo u očima ljudi. Ali ako, delamo s mišlju da nas Bog gleda, da sve nadzire, onda ćemo delovati sa sigurnošću; inače, ako čovek nešto čini kako bi se pokazao dobrim u očima drugih ljudi, gubi sve, sve gubi smisao. Za svako delo koje čovek čini treba da zapita sebe: „Dobro, ovo što činim mene uspokojava; da li je ovo ugodno Bogu?“ Ako to zaboravi zaboraviće i Boga. Zato su naši stari nekada često govorili: „Za ime Božije“, ili „Ako Bog da“. Osećali su prisustvo Božije na Svakom mestu i pri svakom delanju ga imali pred sobom i zato su bili pažljivi, Živeli su onako kako ce kaže u Psalmu „Svagda vidim pred sobom Gospoda: on mi je s desne strane da ne posrnem“ ( Ps. 16, 8) i nisu se kolebali.
Danas, vidiš, polako ulaze evropski običaji kod nas i mnogi su pristojni samo zato što to zahtevaju pravila lepog Ponašanja. A trebalo bi da sve što činimo, činimo u ime Hrista, da uvek imamo u vidu da nas Hristos posmatra, nadzire i da u središtu svakog našeg pokreta bude Hristos. Da to središte nema ljudska svojstva. Ako se budemo ponašali sa ciljem da se dopadnemo ljudima ni jedno naše delo neće nam biti dušekorisno. Treba biti stalno oprezan. Uvek ispitujem pobude koje me navode da nešto učinim i čim primetim da se povodim za čovekougodništvom, odmah se protiv toga borim. Jer, kad god pokušavam da učinim neko dobro a pred sobom vidim želju da se dopadnem ljudima, e, onda vadim vodu iz bunara šupljom kofom.
Većinu iskušenja mi stvaramo samima sebi, kada sebe postavljamo kao posrednika u našem sudelanju sa drugima. Drugim rečima, kad su nam pobude sebične onda želimo da uzvisimo sebe tako što ćemo pokazati lične sposobnosti, Na nebo se ne može popeti svetovnim uzvisivanjem nego duhovnim snishođenjem. Onaj ko hoda nisko hoda sigurno i nije u opasnosti da padne. Zato nastojmo, koliko god.možemo, da iskorenimo želju za isticanjem u svetu i želju za uspehom u svetu, koja je neuspeh duhovni. Gnušajmo se prikrivenog i otvorenog samoljublja i čovekougodništva, da bismo iskreno.zavoleli Hrista. Našu epohu ne karakteriše skromnost nego čulna upečatljivost i duhovna praznina. A duhovni život se, opet, odvija neprimetno. Dobro je da činimo ono što je prema našim merilima ispravno, bez mnogo buke, bez velikih zahteva koji prevazilaze naše sposobnosti. U protivnom, sve što radimo biće nam na štetu i duše i tela, a samim tim i na štetu Crkve.
Ono što činimo iz čistog ugađanja bližnjemu i Hristu je ugodno. Treba dakle, da pazimo da očistimo ugađanje bližnjemu, kako u njemu ne bi bilo čovekougodništva, kako bi i taj naš prinos ljudima, stigao do Hrista. Kad neko pokušava da ispravi stvari u Crkvi, a u stvari se bori za svoj bolji položaj, gleda, znači, svoj lični interes kako će ga Bog blagosloviti? Čovek treba, koliko god može, da svoj život učini takvim da postane srodan Bogu, i da uvek razobličava samoga sebe, da uvek gleda kako bi što više bio ,u saglasnosti sa voljom Božijom. Kada čovek vrši volju Božiju, onda je u srodništvu sa Bogom, i onda, i ne tražeći od Boga dobija: neprestano prima vodu sa izvora.

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *