NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ODGOVORNOST LJUBAVI – DELANJA RASUDNOŠĆU I LJUBAVLJU
 
Duhovnoj iskrenosti osnovna osobina je ljubav
 
Svet danas ne ide kako treba jer svi iznose neke velike „istine“ koje ne odgovaraju stvarnosti. Slatke reči i velike istine imaju vrednost jedino ako izlaze iz istinitih usta i nailaze na odziv samo kod ljudi koji imaju dobro proizvoljenje i očišćen um.
 
Starče, da li postoji razlika između svetovne iskrenosti i duhovne iskrenosti?.
 
– Razume se da postoji. Svetovna iskrenost nema u sebi rasuđivanja.
 
Da li to znači da čovek govori ono što misli bilo da je umesno, ili ne?
 
– Tako je, izuzev ovoga: istina je uvek istina. Ali ako nekad kažeš istinu bez rasuđivanja, onda to nije istina. Istina je, na primer, da je taj i taj neuravnotežen. Ali ako mu to kažeš, time mu nećeš biti od koristi. Ili, neko drugi kaže: „Hoću da budem iskren, pa ću otići da sagrešim nasred trga.“ To nije iskrenost. Onaj ko je obdaren velikim darom rasuđivanja, poseduje plemenitu ljubav, požrtvovanost i smirenje, pa čak i gorku istinu ume da kaže jednostavno, da je ublaži svojom dobrotom, a rezultat svega toga je mnogo delotvorniji nego slatke reči, kao što gorki lekovi više pomažu nego slatki sirupi.
Kada se istina koristi bez rasuđivanja, može da izvrši i zločin. Neki dejstvuju u ime istine i vrše zločine. Kada je neko iskren, a ne poseduje rasuđivanje, može da nanese dvostruko zlo: prvo samome sebi, a zatim i drugima, jer takva iskrenost je nemilosrdna. Onaj ko zaista hoće da bude iskren, neka počne tako što će biti iskren pre svega prema samome sebi, jer tu zapravo počinje duhovna iskrenost. Kada čovek nije iskren prema samome sebi, onda se bar ruga samo sebi i nanosi nepravdu samo sebi. Ali kada se bez iskrenosti ophodi prema drugima, smrtno sagrešuje, jer se podsmeva drugima.
 
Starče, možda se neko tako ponaša zbog prostodušnosti?
 
– Ma, kakve prostodušnosti! Gde si video prostodušnost kod takvih ljudi? Ako je u pitanju dete ili svetitelj onda u redu. Ali ako je zreo čovek, pod uslovom da nije mentalno zaostao, i tako se ponaša, onda je pod uticajem đavola.
 
I kako se oseća takav čovek?
 
– Doživljava pravi pakao. Nižu se iskušenje za iskušenjem. Neprestana iskušenja.
 
Zar se ne bu trebalo ponašati otvoreno?
 
Otvorenost, kako je danas mnogi upotrebljavaju, ima pravni karakter. „Ja sam otvoren čovek, sve otvoreno govorim, propovedam na krovovima (Lk. 12, 3). Ali time, uglavnom, hoće da ponize druge i na kraju i sami bivaju poniženi.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *