ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ODGOVORNOST LJUBAVI – DELANJA RASUDNOŠĆU I LJUBAVLJU
 
Dobro treba ostvarivati na dobar način
 
– Starče, kad imate neki problem, šta radite?
 
– Razmišljam o tome šta je u tome od čoveka, a šta nije. Ispitujem sa svih strana. „Učiniću ovo: kakve će posledice to imati ovde, a tamo?… Kakvo zlo može da nanese, ili čemu može da bude na korist?“ U svakom slučaju, uvek pokušavam da sagledam problem sa svih strana kako bi rešenje koje iznađem bilo što je moguće bolje, ispravnije. Jer može da se pogreši, ako čovek ne pazi. Ako tek kasnije shvati šta je trebalo da učini, od toga nema koristi, jer je gotovo, kao što kažu, „ptičica je odletela“! Recimo, neko nije pazio, pa je spalio kuću. Dobro, u redu, niko ga neće obesiti, ali zlo se dogodilo.
Negde su imali jedan problem. Dolazi mi čovek koji je bio odgovoran za to i kaže: „E, sada smo rešili taj problem. Otišao sam tamo, našao sam tog i tog i ovog i ovog, rekao sam im to i to i problem je rešen!“ „Sada tek imate problem“, rekoh mu, „ono ranije i nije bio problem, Sada je tek vatra planula. Prvobitno su bila samo dva ugarka, a bni bi se i sami ugasili.“ On je mislio da je svojim delovanjem već bio rešio problem, pa je hteo da ga zbog toga još i ga pohvalimo. Međutim, time što je učinio, napravio je veliku zbrku i problem je postao još veći.
Potrebna je velika pažnja, blagorazumnost i rasuđivanje da bi se dobro ostvarilo na dobar način, da bi bilo od koristi, jer inače, umesto da bude na duhovnu korist, odvodi drugoga u propast. A onda, ukoliko čovek namerava da nešto uradi najbolje je da to malo odloži kako bi sazrelo. Jer ako „ubere zeleno“ to jest donese odluku na brzinu, možda će kasnije imati problema i mučiće se, Kada ozbiljne stvari malo i zakasne posle krenu napred brzo i kako valja. Bez obzira što je neko bistar čovek, on je možda uz to i sujetan i samoljubiv, pa te njegove osobine mogu da budu na prvom mestu pri njegovom delovanju i da ne pazi. Jedan pas, na primer, iako nije od neke dobre rase, ako ide u lov i pažljivo prati zečje tragove imaće više uspehanego neki rasni lovački pas i ima sve dobre osobine, kada žuri, trči levo^desno, ali bez rezultata. Delovanje pre razmišljanja sadrži u sebi mnogo gordosti. Zato čovek ne treba da žuri da stupi u dejstvo, nego treba prethodno da razmisli i da se pomoli. Ako delovanju prethodi molitva, onda više ne deluje zapenjeni mozak, lakoumnost.
I mi, duhovni ljudi, ponekad postupamo kao da Boga nema; ne ostavljamo mesta delovanju Božijem. Bog zna šta i kako radi. Drugim rečima, postoje duhovna sredstva kojima se na duhovni način dovode u red teške situacije, a mi hoćemo da dejstvujemo svetovno. Kad sam bio na Sinaju jedan hodža je svakog petka dolazio u manastir, peo se na jednu kulu, kao da je minaret neke džamije, i dozivao. A imao je takav glas!… Čuo se sve do gore, do isposnice Svete Epistimije. Onda je manastir, da bi ga sprečio u tome, odlučio da petkom zaključava vrata kroz koja je hodža ulazio. Ja to nisam znao i kad sam jednom sišao do manastira nađem ga razbesnelog pred zatvorenim vratima. „Sada ću im ja pokazati“ reče mi, „što su mi zaključali vrata, da ne bih ulazio unutra… “ „Možda su je zatvorili“ – kažem mu, „da ne ulaze kamile. Ne verujem da su to učinili zbog tebe.“ Posle sam popričao sa ocima u manastiru o tome. Jedan sekretar mi reče: „Ja ću njemu pokazati. Potkresaću ga ja. Tužiću ga vladi da nas uznemirava.“ Usprotivim se i kažem mu: „Gledaj, hrišćanstvo nije „potkresivanje“. Nego da mi savršimo svenoćno bdenije sa službom Sinajskih otaca i sv. Ekaterine da ostavimo Bogu da i On kaže svoje. I ja ću otići gore [u isposnicu] da se pomolim.“ Rekao sam još nekolicini otaca da se pomole i tako je hodža dobio šamar: ustade, ode i ne pojavi se više! Jer i da su vrata zaključavali, posle bi vlada utvrdila da nije istina da ih hodža uznemirava i imali bi komplikacije. Hodža bi rekao da su zaključali vrata, zato što je on dolazio svakog petka, naneo bi manastiru zlo. Isto tako se nekom čoveku, još ranije, prohtelo da gradi vikendicu na vrhu sv. Ekaterine!,.. Razboleo se i umro. Još jedan je u skorije vreme pokušao to isto, pa se i on razboleo i umro. Zato je bolje ne oslanjati se samo na naša ljudska nastojanja. Neophodno je pomoliti se i pustiti Boga da dejstvuje.

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *