ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ODGOVORNOST LJUBAVI – I SAMO PRISUSTVO HRIŠĆANA JESTE ISPOVEDANJE VERE
 
Odbrana pravde
 
Starče, u jednom troparu za Svete Oce kažemo: „Gnevom pravednim pokrenuti.“[1] Koji je gnev pravedan?
 
– Kad su drugi obesPravljeni i neko se tome usprotivi, onda je to pravedan gnev. Ali ako on sam biva obespravljen i zbog toga se naljuti, onda takav gnev nije pravedan. Kad vidiš nekoga da pati za neku svetu stvar znaj da takav ima božansku revnost. Tako ćeš shvatiti i jurodive. Ako, na primer, pred jurodivog staviš ikonu naopako on će eksplodirati od gneva; tako ga možeš proveriti. Postoji, dakle, i pravedan gnev, i samo ta vrsta gneva je opravdana, Kad je Mojsije video da narod prinosi žrtve zlatnom teletu, razgnevio se i bacio ploče sa Božjim zapovestima (Izl. 32, 120). Fines, unuk prvosveštenika Arona, je počinio dva ubistva ia je Bog ipak naredio da izrailjski sveštenici budu iz njegovog roda. Jer, kad je video Izrailjca da greši sa Madijamkom, nije mogao da se suzdrži nego ga je ubio i tako zaustavio gnev Božji (Br. 25, 15). Da ih nije oboje ubio, gnev Božiji bi pao na ceo narod Izrailjev. Strašno! Kad čitam Psaltir i naiđem na stih: „I ustade Fines, i umilostivi, i prestade pogibao“ (Ps. 106 30), osećam neko posebno poštovanje prema tom imenu. I Hrietos kad je video da u hramu prodaju volove, ovce, golubove, i menjače novca kako menjaju novac, uzeo je bič i isterao ih (Jn. 2, 1415).
Kad jedan duhovan čovek sa gnevom pokušava da odbrani sebe u nekim svojim stvarima, onda je to čist egoizam, to je dejstvo kušača. Prima demonski uticaj spolja. Ako nekom čine nepravdu ili ga ismejavaju treba da ga brane drugi, ali zbog pravde a ne iz ličnog interesa. Nekako ne ide da zastupaš samog sebe. Druga je stvar da ustaneš i braniš ozbiljne verske teme, teme koje se tiču naše vere i Pravoslavlja. To je već dužnost. Kad imaš u vidu druge ireaguješ da bi im pomogao, onda je to u redu jer biva iz ljubavi.
Kad sam: bio na Sinaju silazio sam svake ili svake druge nedelje do manastira da bih se pričestio. Jednom mi izuzetno jednostavni manastirski predstojatelj reče: „Ne treba monasi da se pričešćuju svake nedelje dovoljno je četiri puta godišnje. Tada su imali tipik da se ne pričešćuju često. Nosio sam i kamilavku. „A ni panu ne treba da nose“, reče. Oni su je nosili samo na službama. „Nek’ je blagosloveno“, odgovorih mu. Otada sam je i ja noeio na.ramenima, kao šal i nije mi se više obratio. Šta? Da se svađam? Međutim, svaki put sam se pripremio za Sveto Pričešće i odlazio u crkvu. Kad god je sveštenik izlazio sa putirom i grvorio: „Sa strahom Božijim…“ priklanjao sam glavu i u sebi govorio: „Ti dobro znaš, Gospode moj, Isuse Hriste, koliko mi je to potrebno“, i osećao sam u sebi takvu promenu, da nisam siguran da bih se tako osećao da sam pristupio pričešću. Pošto je prošlo tako nekoliko meseci, dođoše u manastir četvrrica-petorica mladića koji su, podstaknuti mojim primerom, došli na Sinaj. I njima su tako rekli da se ne pričešćuju. E, tada sam progovorio i taj problem je bio rešen.
 


 
NAPOMENE:

 1. Stihira na praznik Sv. Otaca Prvog vaseljenskog sabora.

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.