ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ODGOVORNOST LJUBAVI – GENERACIJA RAVNODUŠNOSTI
 
Neznanje nije opravdanje
 
Starče, možda su neki ravnodušni jer ne znaju?
 
– Šta ne znaju? Navešću ti jedno neznanje. Jedan profesor sa Halkidika nije ništa znao o Sv. Gori. A drugi, opet, učitelj iz Nemačke mu je pričao o Svetoj Gori, pa su došli zajedno. Nemac je znao čak i koliko manastira ima na Svetoj Gori. Uprkos tome što je bio protestant, znao je čije su mošti i gde se nalaze itd. Da.li je neznanje ovog profesora sa Halkidika opravdano? Jedan Amerikanac je savetovao nekog sa Halkidika da dođe da mu pomognem. Iz Amerike! Reći ću vam još nešto. Došao mi je ovde neki čovek iz florine. „Jesi baš iz mesta, iz Florine?“ upitam ga. „Da, baš iz Florine“, kaže. „Vi tamo imate dobrog mitropolita“ kažem mu. „U kom timu igra?“ upite me. Mislio je da mu govorim o nekom fudbaleru! Bio je zagrižen za fudbal. Ni svog vladiku nije poznavao – barem je Florinski episkop poznat. Takvo neznanje se ne opravdava,
Ne, neznanje se nikako ne može opravdati u današnjem svetu. Nedostaje dobra volja [nastrojenje], usrdnost. Onaj ko ima dobro nastrojenje da pozna Hrista poznaće Ga. Preobratiće se. Čak i ako ne sretne nekog bogoslova ili monaha i nema mogućnosti da čuje reč
Božiju, on će se, ako ima dobro nastrojenje, preobratiti ili od zmije ili neke zveri, ili munje, ili poplave, ili nekog drugog događaja. Ustrojiće tako Bog. Jedan mladi anarhista je bio otišao u Nemačku. I pošto se bio spleo sa narkoticima, zatvorili su ga u popravni dom. Niotkuda nije bilo pomoći. Ali u popravnom domu neko mu je dao Jevanđelje da čita. Pročitao je Jevanđelje i odmah se promenio. „Otići ću u Grčku“, reče, „tamo je pravoslavlje“. Kad je došao u svoje selo roditelji su odlučili da ga ožene. Oženio se i dobio i dete. Neprestano je čitao Jevanđelje, išao u Crkvu, poštovao praznike. Drugi, koji su gledali kako živi, počeše govoriti: „Čim on čita Jevanđelje znači da nešto nije u redu, poludeo je!“ Posle nekog vremena žena ga je ostavila i odvela dete sa sobom. Kad ga je žena napustila onda je i on ostavio sve što je imao u selu, njive, traktor i ostalo i otišao u jednu pećinu gde je počeo da se podvizava. Jedan duhovnik mu, međutim, reče: „Treba da nađeš svoju ženu, da se sporazumete i posle toga ćeš odlučiti šta ćeš dalje da radiš.“ Pošao je tako u Solun da nađe svoju ženu. Verovao je da će mu je, jer mu je duhovnik tako rekao, Hristos poslati.
Došao je do Soluna ali nije našao svoju ženu. Međutim, tu sretne neke Nemce i počne da im govori o pravoslavlju i krsti jednoga od njih. Oni mu platiše za put i on sa njima pođe u Atinu. Ni tamo mu Hristos ne otkri ženu. Ponovo mu platiše put i on ode na Krit. Na Kritu nađe posao i u međuvremenu ode do jednog duhovnika. A on mu, kad ga je saslušao, reče: „Ne izgledaju li tvoja žena i dete tako i tako? Ovde u blizini radi jedna žena. Nema dugo otkako je došla.“ I opisa mu izgled te žene. „Mora da je ona“, reče. Duhovnik je obavesti. A ona se sasvim smuti kada ga ugleda: „Preko magije si me našao, ti se baviš magijom.“ Okrenula se i pobegla je pre nego što je uspeo bilo šta da kaže. Ponovo je izgubi. Saznade za mene i dođe u Kolibu. Zakuca jedanput i pričeka. Onda se skloni u stranu i počne da pravi metanije sve dok mu nisam otvorio. Odeća mu je bila stara i pohabana. Onda mi sve ispriča. Imao sam suvih smokava i ponudih ga. „Hoćeš li smokava?“ – upitah ga. „Nemam zube“, kaže. „Nemam ni ja“ rekoh. Na kraju me upita: „Patiš li? Ja patim. Iz patnje izlazi radost u Hristu.“ Pitam ga hoće li da mu dam neku košulju a on mi odgovara: „Ne treba mi, imam dve. Kad otopli jednu ću nekom pokloniti.“ Kažem mu: „Pazi, sve dok ne raščistiš sa svojom ženom da paziš na svoje zdravlje, jer imaš dete i odgovoran si za njega.“ Kakvo samoodricanje! Kakva vera! A nije imao ni dvadeset sedam godina. Ni monaški život nije upoznao. Bio je u potpunom neznanju ali je imao dobro nastrojenje i Bog mu je pomogao da uđe duboko u jevanđeljsku poruku.
Zato kažem da neznanje nije opravdanje. Jedino ako je neko „zaostao“ ili ako je u pitanju malo dete, onda neznanje ima opravdanja. Ali danas su i deca prave vidre. Ako neko hoće, postoje mnoge mogućnosti da se upozna istina.

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.