NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
GREH I POKAJANJE – POKAJANJE IMA VELIKU MOĆ
 
Prinudno pokajanje
 
Starče, avva Isaak piše: „Bilo koje pokajanje do kojeg se ne svojevoljno dolazi ne sadrži u sebi ni radost, niti se smatra dostojnim da bude nagrađeno“.[1] Kako neko može nevoljno da se kaje?
 
– Prinuđen je da se kaje već kad je pao u očima drugih, ali nema smirenja. Tako ja to razumem.
 
Postoji li, onda, pokajanje i bez naše volje?
 
– Da. To je prinudno pokajanje. Tražim, znači, od tebe da mi oprostiš za neko zlo koje sam ti naneo, samo zato da se izvučem od posledica, ali u sebi se ne menjam. Lukav čovek pretvara se da se pokajao i dolazi lukavo da prekloni kolena sa glumljenom dobrotom, kako bi obmanuo druge. Ali i kada neko dođe da ispriča svoje grehe duhovniku, samo zato što se plaši da će otići u pakao, i to nije pokajanje. Jer njemu nije stalo do toga da se pokaje za svoje grehe, već mu je stalo samo da ne ode u pakao! Pokajanje je istinsko samo onda kada čovek prvo pozna i oseti greh na svojoj savesti, da ga zaboli, da zaište oproštaj od Boga i da se potom ispovedi. Samo u tom slučaju će stići uteha Božija. Zbog toga uvek preporučujem pokajanje, pa ispovest. Samo ispovest nikada ne preporučujem.
Eto, kada se dogodi zemljotres, čovek može da vidi da se oni koji imaju dobru nameru potresu, pokaju se i menjaju život. Ostali, a to je većina, samo u tom trenutku se osveste, ali čim prođe opasnost vraćaju se ponovo starom načinu života. Tako, kada mi je neki čovek rekao da se u gradu u kome živi desio jak zemljotres, rekoh mu: „Dakle, dobro vas je protresao; ali da li vas je probudio?“ „Jeste, probudio nas je, probudio nas je“ kaže mi on. „Ponovo ćete zaspati“ rekoh mu.
 


 
NAPOMENE:

  1. Avva Isaak Sirijski, Podvižnička slova, Slovo 30

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *