NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
GREH I POKAJANJE – POKAJANJE IMA VELIKU MOĆ
 
„Greh je moj svagda preda mnom“[1]
 
Dali pomaže, starče, da čovek zabeleži svoje grehe da ih ne bi zaboravio, dok ih ne ispovedi?
 
– Ako me je istinski zaboleo neki moj greh, ne mogu da ga zaboravim. Muči me savest, boli me duša i neprestano mislim na to. Koliki god da je vremenski period do ispovesti, toliko moj greh deluje u meni, tišti mi srce i ja trpim grižu savesti. Znači, trpim bol, ali koliko trpim, toliko od Boga dobijam za uzvrat. Ako, međutim, počinim neki greh i ne pomislim na njega više, onda me ne tišti uopšte, zaboravim ga i ne popravljam se. Zbog toga se neki, iako im ukažeš na neki greh, smeju, kao da se nije desilo ništa. U tome ima drskosti i ravnodušnosti: to je nešto krajnje satanski. Jesi li videla šta kaže David? „Bezakonje svoje objaviću i tužiću zbog greha svoga“ (Psal. 38, 18), i „Moj je greh stalno preda mnom“ (Psal. 51, 4). Uprkos tome što mu je Bog već oprostio, njega je ipak, neprestano u duši bolelo i zato je neprestano dobijao utehu Božiju.
Drugi se, pak, gube u neprestanom procenjivanju samih sebe. Beleže, zapisuju pedantno svoje grehe, kao da se bave najpreciznijim poslom, propuštaju sve kroz filter, zavrti im se u glavi, ali ne ispravljaju se. Međutim, kada bi hvatali jednu po jednu od svojih najkrupnijih mana i potrudili se da ih isprave, nestale bi i one male.
 
A, starče, ako neko neživi u pokajanju, ali slavoslovi Boga, da li Bog prihvata njihovo slavoslovlje?
 
– Ne. Kako da Bog prihvati takvo slavoslovlje? Njemu je, pre svega, potrebno pokajanje. Jer, ako čovek i dalje živi u grehu, čemu koristi da kaže: „Slava Tebi, Gospode…“? To je drskost. Jedino što bi mu dolikovalo da kaže je: „Hvala Tebi, Bože moj, što me do sada nisi gromom spalio“, jer u takvom slavoslovlju ima pokajanja.
 


 
NAPOMENE:

  1. Psal. 51, 4

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *