NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
GREH I POKAJANJE – POKAJANJE IMA VELIKU MOĆ
 
Rukodelje bez kraja
 
Starče, kakva je to žalost koja tvori radost (radostotvorna tuga)?
 
– To je radost koja proizilazi od žalosti zbog učinjenog greha. U takvoj žalosti postoji i bol i radost, pa se zato naziva radosnom tugom. Čovek žali što je ražalostio Hrista, a raduje se zato što oseća utehu Božiju. Grešnik, kada se iskreno pokaje, dobija oproštaj od Boga, oseća u sebi utehu Božiju i može da oseti duhovnu sladost.
 
Starče, da li čovek koji se bori može celog svog života da živi u pokajanju?
 
– Da. Ako se bori ispravno, ne gleda koliko je napredovao, nego samo svoje padove i živi u neprestanom kajanju. Ne zna da se u početku borio protiv jednog demona, a potom da se možda bori protiv cele čete demona. Jer što više snage neko uloži kako bi iskorenio neku strast i stekao vrlinu, to se više neprijatelja okupi da odozdo vuku korenje strasti. Tada, iako ne vidi napredak, on ipak napreduje. Može sve do smrti da živi u takvom stanju, to jest da ne vidi nikakav napredak, da misli da ne napreduje, jer ima padove, a u stvari, napretka ima, jer neprestano pojačava borbu i bori se sa sve više demona.
Pokajanje je za podvižnika kao nekakvo rukodelje koje se nikada se završava. Umrle oplakuju, sahranjuju, pa zaboravljaju… Grehove svoje oplakivaćemo bez prestanka, sve dok ne umremo, ali sa rasuđivanjem i nadom u Hrista Koji je bio raspet, kako bi nam podario duhovno vaskrsenje.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *