NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
DUHOVNI ŽIVOT – POSAO I DUHOVNI ŽIVOT
 
Osveštavanje posla
 
Svaki čovek treba svojom molitvom, svojim načinom života da osvešta svoj posao i da se kroz njega osveštava. Ali, ako je gazda, pa ima odgovornost, treba duhovno da pomaže svojim zaposlenima. Ako je on duhovno uznapredovao, osveštava i svoj posao. Kada, na primer, jednom zanatliji dođu mladi da uče zanat, zanatlija treba uporedo da im pomaže da žive duhovnim životom. To će biti na duhovnu korist i njemu i njegovim šegrtima, ali i njegovim mušterijama, jer će Bog blagosloviti njegov posao.
Svaki poziv može da se osvešta. Lekar, na primer, ne treba da zaboravlja da je blagodat Božija ono što u medicini pomaže. Zato neka se trudi da postane preispunjen blagodaću Božijom. Lekar koji je dobar hrišćanin, uporedo pomaže bolesnicima i svojim znanjem i svojom dobrotom i verom, jer ih bodri da se s verom suoče sa svojom bolešću. Ako je ozbiljna bolest u pitanju, može da kaže bolesniku: „Dovde je uznapredovala nauka. Odavde pa nadalje, međutim, postoji samo Bog Koji čini čuda.“
Ili učitelj. On treba da se trudi da svoj učiteljski posao radi sa radošću i da pomaže deci u duhovnom preporađanju, jer svi roditelji nemaju za to sposobnosti, ma koliko dobru volju imali. Uporedo sa slovima koja deca uče, treba da se stara da ona postanu ispravni ljudi. Čemu im inače koriste slova? Društvenoj zajednici neophodni su ispravni ljudi, koji će, kojim god poslom se bavili, dobro da rade, Učitelj ne treba da vodi računa samo o tome da li učenici dobro znaju lekciju, nego da ima u vidu i ostale dobre osobine koje deca poseduju, kao što su blagočestivost, dobrota, usrdnost. Božije ocene nisu uvek u skladu da učiteljevim.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *