НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ДУХОВНИ ЖИВОТ – ПОСАО И ДУХОВНИ ЖИВОТ
 
Освештавање посла
 
Сваки човек треба својом молитвом, својим начином живота да освешта свој посао и да се кроз њега освештава. Али, ако је газда, па има одговорност, треба духовно да помаже својим запосленима. Ако је он духовно узнапредовао, освештава и свој посао. Када, на пример, једном занатлији дођу млади да уче занат, занатлија треба упоредо да им помаже да живе духовним животом. То ће бити на духовну корист и њему и његовим шегртима, али и његовим муштеријама, јер ће Бог благословити његов посао.
Сваки позив може да се освешта. Лекар, на пример, не треба да заборавља да је благодат Божија оно што у медицини помаже. Зато нека се труди да постане преиспуњен благодаћу Божијом. Лекар који је добар хришћанин, упоредо помаже болесницима и својим знањем и својом добротом и вером, јер их бодри да се с вером суоче са својом болешћу. Ако је озбиљна болест у питању, може да каже болеснику: „Довде је узнапредовала наука. Одавде па надаље, међутим, постоји само Бог Који чини чуда.“
Или учитељ. Он треба да се труди да свој учитељски посао ради са радошћу и да помаже деци у духовном препорађању, јер сви родитељи немају за то способности, ма колико добру вољу имали. Упоредо са словима која деца уче, треба да се стара да она постану исправни људи. Чему им иначе користе слова? Друштвеној заједници неопходни су исправни људи, који ће, којим год послом се бавили, добро да раде, Учитељ не треба да води рачуна само о томе да ли ученици добро знају лекцију, него да има у виду и остале добре особине које деца поседују, као што су благочестивост, доброта, усрдност. Божије оцене нису увек у складу да учитељевим.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *