NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
GREH I POKAJANJE – OSEĆANJE O GREŠNOSTI DIRA BOGA
 
Duhovni rad sa lupom
 
Starče, kako čovek može samoga sebe ga vidi uvek grešnim?
 
– Samo onda kada sebe pažljivo ispita. Što se neko pažljivije ispituje, to se grešnijim vidi.
 
Kako nekome ko ima mnogo obaveza pomoći da se posveti takvom duhovnom delanju?
 
– Dobro je da tokom dana pomalo izgovara umnu molitvu i da ima koji sat da se presabere. Vidite, trgovac svako veče broji svoj novac. Kad ne bi pažljivo pratio koliki je dobitak, a koliki dug, propao bi i otišao u zatvor.
 
Starče, ima ljudi koji ne znaju šta bi rekli na ispovesti.
 
– To pokazuje da se ne bave tananim duhovnim radom na samima sebi. Ako se ne bavimo tananim radom na samima sebi, ako ne primećujemo sitnice, promaknu nam lako i krupne stvari. Treba da razbistrimo pogled svoje duše. Slep čovek ne vidi ništa. Onaj ko ima jedno oko, taj već vidi, ali najbolje vidi onaj ko ima oba oka zdrava. A ako ima još i teleskop i mikroskop, videće i udaljene i bliske stvari mnogo jasnije. Jednu ikonicu u drvetu, na primer, mogu da uradim za tri sata. Ako je, međutim, odložim na nekoliko dana i posle ponovo pogledam, vidim pokoji nedostatak. Tu istu ikonicu mogu da izrađujem polako nedelju dana, mesec dana i dve godine. A mogu da radim na njoj i pet godina, ako hoću. Ali treba da radim uz pomoć lupe. Hoću da kažem da duhovnom radu nema kraja. Koliko neko više duhovno napreduje, njegov duševni pogled postaje sve bistriji i bistriji i vidi svoje grehe sve detaljnije i tako se smirava i na njega silazi blagodat Božija. Svetitelji koji su govorili: „Grešan sam i sažaljenja vredan“, zaista su u to verovali, jer su oči njihove duše postale kao mikroskopi. Što su se više duhovno uznosili, to su jači mikroskop sticali i uviđali da su grešniji. Evo, sada golim okom gledam svoju ruku i izgleda mi lepo. Ako na nju pogledam kroz lupu, ove ovde dlačice koje.sada baš dobro ne vidim, izgledaće mi kao šuma! „Ej, šta sam ja? Neki divljak?“, reći ću. Ako tako isto postupate i u duhovnosti, zgadiće vam se stari čovek u vama.
Stari čovek je stari stanar u nama i da bi otišao, treba da srušimo kuću i da počnemo da zidamo novu građevinu, novog čoveka.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *