НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ГРЕХ И ПОКАЈАЊЕ – ОСЕЋАЊЕ О ГРЕШНОСТИ ДИРА БОГА
 
Духовни рад са лупом
 
Старче, како човек може самога себе ga види увек грешним?
 
– Само онда када себе пажљиво испита. Што се неко пажљивије испитује, то се грешнијим види.
 
Како некоме ко има много обавеза помоћи да се посвети таквом духовном делању?
 
– Добро је да током дана помало изговара умну молитву и да има који сат да се пресабере. Видите, трговац свако вече броји свој новац. Кад не би пажљиво пратио колики је добитак, а колики дуг, пропао би и отишао у затвор.
 
Старче, има људи који не знају шта би рекли на исповести.
 
– То показује да се не баве тананим духовним радом на самима себи. Ако се не бавимо тананим радом на самима себи, ако не примећујемо ситнице, промакну нам лако и крупне ствари. Треба да разбистримо поглед своје душе. Слеп човек не види ништа. Онај ко има једно око, тај већ види, али најбоље види онај ко има оба ока здрава. А ако има још и телескоп и микроскоп, видеће и удаљене и блиске ствари много јасније. Једну иконицу у дрвету, на пример, могу да урадим за три сата. Ако је, међутим, одложим на неколико дана и после поново погледам, видим покоји недостатак. Ту исту иконицу могу да израђујем полако недељу дана, месец дана и две године. А могу да радим на њој и пет година, ако хоћу. Али треба да радим уз помоћ лупе. Хоћу да кажем да духовном раду нема краја. Колико неко више духовно напредује, његов душевни поглед постаје све бистрији и бистрији и види своје грехе све детаљније и тако се смирава и на њега силази благодат Божија. Светитељи који су говорили: „Грешан сам и сажаљења вредан“, заиста су у то веровали, јер су очи њихове душе постале као микроскопи. Што су се више духовно узносили, то су јачи микроскоп стицали и увиђали да су грешнији. Ево, сада голим оком гледам своју руку и изгледа ми лепо. Ако на њу погледам кроз лупу, ове овде длачице које.сада баш добро не видим, изгледаће ми као шума! „Еј, шта сам ја? Неки дивљак?“, рећи ћу. Ако тако исто поступате и у духовности, згадиће вам се стари човек у вама.
Стари човек је стари станар у нама и да би отишао, треба да срушимо кућу и да почнемо да зидамо нову грађевину, новог човека.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *