NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
GREH I POKAJANJE – OSEĆANJE O GREŠNOSTI DIRA BOGA
 
Svest o grešnosti i napredak u duhovnoj borbi
 
Kada neko, starče, ne napreduje kako treba u svojoj duhovnoj borbi, da lije ispravno da kaže: „Takav si i bićeš takav. Od tebe ne očekujem ništa bolje.“2
 
– Ako se sa svojom situacijom.suočava na takav način, može da se prelasti, pa da stigne dotle da kaže: „Oni koji će otići u raj, i ovako i onako će otići. Zašto, onda, da se borim?“ Da li to treba da znači da su svetitelji postali sveti bez borbe? Taj čovek, iako se ne bori, očekuje da će se popraviti, da će se osloboditi svojih strasti. On se ponaša kao onaj starac koji je hteo da jede dudinje, pa je otvorenih usta sedeo ispod duda i čekao da mu neka dudinja upadne u usta.
 
Starče, kako da znam da li sam duhovno napredovala?
 
– Ako imaš svest o svojoj grešnosti, napredovaćeš. Koliko ti tvoji gresi izgledaju veći, toliko stičeš veću svest o svojoj grešnosti, a tako i više duhovno napreduješ.
 
Može li neko, starče, da pozna svoj greh, a da ne napreduje?
 
– Kada čovek pozna svoj greh, i ponovo padne, a da to ne želi, to znači da kod njega ima gordosti, ili sklonosti ka gordosti i da mu zbog toga Bog ne pomaže da napreduje.
Svest o sopstvenoj grešnosti ima veliku silu, predstavlja veliku prednost. Čovek posle oseća gađenje prema samome sebi, smirava se, sve dobro što u sebi poseduje pripisuje čovekoljublju i dobroti Božijoj i oseća veliku zahvalnost. Zato Bog više voli grešne koji poznaju svoju grešnost, kaju se i žive u smirenju, nego one koji se mnogo bore, ali ne poznaju svoju grešnost i ne kaju se.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *