NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
GREH I POKAJANJE – ISPITIVANJE I POZNANJE SAMOGA SEBE
 
Poznajmo svoju bolest
 
Starče, često gledam mane drugih i osuđujem ih.
 
– Znaš li ti svoju bolest?
 
Ne.
 
– Ali zato znaš bolesti drugih. Da znaš svoju bolest, ne bi znala bolesti drugih. Ne kažem da ne saučestvuješ u bolu drugih ljudi, ali ne treba da se baviš njihovim gresima Ako se čovek ne bavi samim sobom, đavo će mu izmisliti posao da se bavi drugima. Ako, međutim, radi na sebi, tada poznaje samoga sebe, a poznaje i drugoga. Inače, na osnovu pogrešnih zaključaka koje je izvukao o samome sebi, on pogrešno sudi o drugima.
 
Starče, šta najviše pomaže da se čovek popravi?
 
– Pre svega, volja. Volja je, na izvestan način, dobra polazna tačka. A onda čovek treba da shvati da je bolestan i da započne da primenjuje odgovarajuće lekove. Jer, ako je bolestan, pa krije svoju bolest, jednom će se iznenada srušiti, a neće to ni primetiti i ni jedan lekar neće više moći da mu pomogne. Na primer, neko zna da je tuberkulozan i zato je strašno mršav i nema volju za jelom. Kažu mu: „Zašto ne jedeš?“, a on kaže: „Ne dopada mi se ovo jelo“! Posle ima grčeve i ne može normalno da hoda. „Zašto hodaš tako?“ pitaju ga. „Dopada mi se da hodam polako. Zašto? Da trčim kao lud?“ Ne kaže da ima grčeve i da ne može da hoda. Onda kašlje. „Zašto kašlješ?“ Pitaju ga opet. „Eh, od alergije“ kaže! Ne kaže da su mu obolela pluća. U međuvremenu počinje da pljuje krv. „Šta je to?“ Pitaju ga. „Nadražilo mi se grlo!“
 
I sve to zato, starče, što neće da otkrije da ima tuberkulozu?
 
– Da, zato što je krije. Krije je, krije, a onda dobije galopirajuću tuberkulozu. Propadnu mu pluća, pune se posude krvlju, padne u krevet i najzad se njegova bolest otkrije, ali teško da mu ima pomoći.
Međutim, ako prizna da su simptomi koje ima od tuberkuloze i primi odgovarajuću terapiju, ozdravi u potpunosti. Hoću da kažem da i u duhovnom životu, onaj ko opravdava svoje strasti, na kraju padne pod uticaj demona i ne može da se sakrije. Znaš li šta to znači da čovek padne pod uticaj demona? Podivlja, postane zver, otima se, govori ružno i bestidno i ni od koga ne prihvata pomoć.
Zbog toga je osnovno da čovek prvo pozna svrje strasti i da se raduje kada ih pozna. Od tog trenutka treba da prihvati lečenje, odgovarajuće lekove i da oseća zahvalnost prema iscelitelju – svom duhovniku, ili starcu – a ne otpor i protivljenje. Evo, drugi čovek spremno pruža ruku da mu daju transfuziju. Bodu ga iglom, boli ga, ali prihvata, jer će mu to pomoći. Koliko je samo mučna svaka operacija! Ali čovek je prihvata da bi mu bilo bolje.
 
Kada znam, starče, da će mi pomoći, na primer, jedna stroga primedba, zašto je onda ne prihvatam sa zahvalnošću?
 
– Pazi, možeš da je ne prihvatiš sa zahvalnošću, ali, da li ti je bar jasno da to nije u redu?
 
To mi je jasno.
 
E, ako ti je to jasno, i to je nešto. Vidiš, bolesnik uzima tabletu koja je gorka, ali mu je draža nego bombona, jer razume da će da mu koristi. Ako ne prihvati gorki lek, neće biti isceljen. Svako treba da pozna svoju slabost, da primi lekove, kako bi mu posle Hristos podario snage.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *