NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
GREH I POKAJANJE – ISPITIVANJE I POZNANJE SAMOGA SEBE
 
Onaj ko tačno pozna samoga sebe, poseduje smirenje
 
Gordost, starče, obično otkrijem kasnije, kada padnem.
 
– Cilj je da je osetiš pre nego što padneš. Kada ti neko kaže da si učinila nešto dobro, ne treba da osećaš zadovoljstvo, da se ne uhvati, da se ne zalepi na tebe pohvala.
 
Šta mi u tome može pomoći?
 
– Može ti samo pomoći to da dobro poznaš samu sebe. Ako čovek pozna sebe, to je eve. Pohvale su posle kao strana tela, ne hvataju se na tebe. Kada neko, na primer, zna da je siromašak, za njega ne može da se zakači pomisao da je kralj. A ti, ako misliš da si princeza, biće da onda nisi čitava.
 
A ako sam od ranije spremna da ne prihvatam pohvalu, zar mi to ne bi pomoglo?
 
– Tako bi trebalo da bude, ali jednom ćeš biti spremna, a drugi put nećeš. Cilj je da poznaš samu sebe. Ako čovek ne pozna starog čoveka u sebi, on se ne smiruje i ne može da dođe do duhovnog cepanja atoma njegovog bića kako bi izišao u duhovnu orbitu te on ostaje u svetskoj orbiti.
 
– Može li da se dogodi, starče, da pogrešno poznam samu sebe?
 
– Ma sada ne govorimo o zabludi. Onaj ko ispravno (valjano) pozna samoga sebe, ima smirenje. A kada se čovek smiri, sasvim će se sigurno na njega spustiti blagodat Božija.
Onaj ko čini sve što je potrebno da bi poznao samoga sebe, liči na onoga ko kopa duboko da bi pronašao rudu u dubini zemlje. Što dublje prodire u poznanju samoga sebe, to sebe vidi nižim i smirava se, ali Božija ruka ga neprestano uznosi. A kada je već poznao samoga sebe, njegovo smirenje postaje stalno stanje i u njemu se nastanjuje blagodat Božija, a tada više nema opasnosti od gordosti. Sa druge strane, onaj ko ne kopa u svoje dubine, prikriva neprestano svoje smeće, raste u svojim očima, bude nakratko na tim visinama zajedno sa svojom gordošću, a onda potone.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *