NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
DUHOVNI ŽIVOT – POSAO I DUHOVNI ŽIVOT
 
Teskoba i posao
 
Mnogi su, starče, kada se vrate kući s posla nervozni.
 
– Preporučujem muževima, kada se vraćaju s posla, da svrate u neku crkvu i da upale sveću, ili da sednu,u neki park na deset-petnaest minuta i da pročitaju nešto iz Jevanđelja, kako bi se malo primirili, a onda tek, umireni i nasmejani, da odu kući, a ne da odu kući iznervirani i da izazovu svađu. Da ne prenose brige i probleme sa posla u kuću. Sve brige i probleme neka ostave pred ulaznim vratima,
 
Ali, starče,neki za to imaju opravdanje, jer odgovornost koju imaju na poslu izaziva u njima teskobu.
 
– Odgovornost im izaziva teskobu, jer se u poslovima ne oslanjaju na Boga. Lenjivac koji kaže „E, ima Boga…“ bolji je od ovih ljudi. Više mi se dopada da je čovek službenik i da ispravno i usrdno obavlja evoj posao, ali da mu je život jednostavan, da se ograniči na ono što je neophodno i da ima mirnu glavu, nego da je vlasnik fabrike i da neprestano duva i frkće zato što je stalno u dugovima. Nađe se tu i gordost, „podići ću toliki zajam, kako bih se bolje sredio…“ pa posle grca u dugovima, a onda dolazi prodaja na doboš itd.
A onda, mnogi na poslu ne koriste pamet, nepotrebno se umaraju i ne ide im posao. Ne mogu da odgovore svojim obavezama, pa ih hvata teskoba. Neko, na primer, hoće da izuči zanat i, pošto ne pazi, godinama dolazi i odlazi, a ne pokazuje nikakav napredak,jer mu ne radi mozak. Treba da vidi šta je to što mu je potrebno u poslu i da to doda. Eto, kada sam radio u svetu kao stolar, video sam da mi je za izradu nameštaja potreban i jedan strug. Šta? Zar da idem kod nekog drugog da mi izrađuje delove na strugu? Kupio sam jedan strug i naučio da radim na njemu. Onda sam video da je ponekad potrebno da napravim kružne stepenice. Seo sam, setio sam.se geometrije i aritmetike i naučio sam da ih pravim. Hoću da naglasim da čoveku treba da radi mozak, jer se na poslu mogu pojaviti razne situacije. Tako će čovek postati dobar zanatlija i onda će znati šta da radi da bi napredovao. Tu je osnova. U svemu treba biti dosetljiv. Inače čovek zaostaje i samo gubi vreme.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *