NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
GREH I POKAJANJE – ISPITIVANJE I POZNANJE SAMOGA SEBE
 
Stičemo iskustvo od svojih sagrešenja
 
Kada se samoispitujete (ispitujete sebe), mnogo pomaže da više puta prođete redom kroz ceo život, od detinjstva, kako biste videli gde ste se nalazili, gde se sada nalazite i gde bi trebalo da se nalazite. Ako ne poredite prošlost sa sadašnjošću, ne razumete da ste možda prešli veliki put, ali da niste tamo gde bi trebalo da budete i da žalostite Boga. Kada je neko mlad i nije duhovno baš na najboljem putu, to se može opravdati. Ali kada ostari, pa se nalazi na istom mestu ili se samo malo popravio, to se ničim ne može pravdati.
Kako prolaze godine, tako čovek duhovno sazreva i, ako ume da izvuče nauk iz prošlosti, napreduje sigurnije i smirenije. Često i usponi i padovi u duhovnoj borbi pomažu u pozitivnom i stabilnom kretanju naviše.
Kada malo dete tek prohoda, razumljivo je da tu i tamo zaradi pokoju modricu na stepenicama, da udari glavom u ogradu, da se popne na stolicu, pa da padne. Ne razume da će se, popevši se na stolicu, preturiti, ako stane na rub. Kako postaje starije i veće, stiče iskustvo, sazreva i nauči da pazi. „Prošli put“, misli ono, „popeo sam se tamo gore i pao sam. Neću više da se penjem.“ Tako je i u našoj duhovnoj borbi. Kada na sve pazimo i koristimo za dobro, stičemo iskustvo koje nam, ako znamo da ga primenimo, mnogo pomaže.
Sećam se da smo, kod kuće, u Konici, imali šest malih i velikih konja. Jednoga dana, kada je trebalo sa njima da pređem preko mostića načinjenog od drvenih trupaca povezanih kanapom, jedan truli trupac se odvojio i noga najmanjeg konja, od svega četiri godine, zaglavila se u otvoru između trupaca. Otada, čak i kada sam napravio veći mostić i upotrebio jako drvo, kad god bismo dolazili dotle, konjče bi stalo i ukipilo se, mašući glavom tamo-amo, ili bi pokidalo uzde i pobeglo, ili bi se, pak, uzjogunilo i preskočilo na drugu stranu. Ako beslovesno čeljade od četiri godine, koje je beslovesno, dakle, koristi svoje iskustvo i neće nogom više da.stupi na most, koliko pre čovek mora da koristi iskustvo od svojih sagrešenja!

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *