ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
GREH I POKAJANJE – ISPITIVANJE I POZNANJE SAMOGA SEBE
 
Ispitivanje samoga sebe
 
U vojsci, kao radio vezisti, imali smo mrežu za praćenje i tablicu za identifikaciju. Pratili smo i znali koja stanica je strana, a koja naša, zato što su se ponekada mešale strane stanice. Tako i čovek treba da prati svoje pomisli i postupke da bi video da li su u skladu za zapovestima u Jevanđelju, da se hvata u gresima i da se bori da ih ispravi. Jer ako dozvoli makar jedan jedini greh da prođe neprimećeno, ili kad mu neko drugi skrene pažnju na neku njegovu manu, ne sedne da razmisli o tome, ne može duhovno da napreduje.
Ispitivanje samoga sebe je najkorisnije od svih delanja. Može neko da izučava mnogo knjiga, ali, ako ne ispituje samoga sebe, uzaludno je sve što čita. Nasuprot tome, ako čovek ispituje samoga sebe i razmišlja o tome, a uz to izučava malo i knjige, ima od toga veliku dobrobit. Tada mu i ophođenje u svakom delu postaje istančanije. Ako to ne čini, pravi grube greške i ne primećuje ih. To zapažam u Kolibi: Gledaju me kako teglim panjeve[1] sa jednog kraja dvorišta na drugi da bi oni seli, a kada ustanu da pođu, niko se ne pita ko će ponovo panjeve da vrati na mesto. Ili gledaju kako donosim jedan panj i vide da ih nema više, pa čekaju da im ja donesem još panjeva da bi seli. Kada bi malo razmišljali, rekli bi: „Pa dobro, ima nas petoro-šestoro, zar da tegli sam tolike panjeve čak da druge strane dvorišta?“ I začas bi ih preneli.
 
Upitala me, starče, jedna mlada sestra: „Zar starac, kada je bio sasvim mladi monah, nije imao padove u svojoj duhovnoj borbi? Zar mu nikada nije promakla ni jedna rđava pomisao? Zar nikada nije rđavo rasuđivao?“
 
– Kada bi nešto pošlo naopako u mojoj borbi, ili kada bi mi neko rekao nešto nisam preko toga prelazio „bez svog danka“.
 
Šta to znači „bez danka „?
 
– To znači da neko prelazi ravnodušno preko svojih sagrešenja, a da ga ona ne pogađaju, da prolaze pored njega. Kao što u zemlju, kada se stvrdne, koliko god kiše da padne, ne može voda da prodre, tako se događa i u slučaju da se od ravnodušnosti skori njiva srca i, što god da mu kažu, što god da se dogodi, čoveka ne dira toliko da bi osetio svoju krivicu i da bi se pokajao. Što se mene tiče, ako bi mi neko, primera radi, rekao da sam licemer, ne bih rekao: „Proklet da je onaj ko je to rekao“, nego sam tražio da pronađem šta je bilo to što je primoralo tog čoveka da kaže nešto tako. „Nešto se događa“, govorio sam,“ on nije kriv. Nisam bio dovoljno pažljiv, dao sam nekakav razlog i moje ponašanje je pogrešno protumačeno. Nije mogao to da kaže bez ikakvog razloga. Da sam bio pažljiviji, da sam postupio razborito (rasudno, sa rasudnošću), ne bi me pogrešno razumeo. Naneo sam štetu drugome i odgovaraću pred Bogom.“ Odmah sam pokušavao da pronađem šta sam zgrešio i da to ispravim. Nisam, dakle, ispitivao kako je to onaj drugi rekao, da li je to rekao iz zavisti, zle namere ili je nešto čuo od nekog drugog, pa je pogrešno razumeo. Nisam se time bavio. I sada u svim situacijama činim to isto. Ako mi, na primer, neko kaže neku zamerku, ne mogu ni da spavam. I, ako je tako kao što on kaže, ražalostiću se i trudiću se da to ispravim. A ako nije tako, ražalostiću se isto tako, jer mislim da sam ja nešto skrivio. Nešto nisam pazio, pa sam ga tako na to naveo. Ne prebacujem breme krivice na drugog. Ispitujem kako će Bog da sudi o tome šta sam učinio, a ne kako će na mene da gledaju ljudi.
Ako čovek ne ispituje ono što se dešava na takav način, nema koristi ni od čega. Zbog toga često za nekoga kažemo: „On je izgubio kontrolu.“ Znate li kada čovek gubi kontrolu? Kada ne ispituje samoga sebe. Kada se neko razboli na mozgu, izgubi razum i nije u stanju da se ispituje, blaže mu se sudi. Ali čovek zdrave pameti koji ne ispituje svoje postupke, zato što ne ispituje samoga sebe, nema olakšica.
 


 
NAPOMENE:

 1. Starac je u Kolibi Panagude primao posete, osim tokom zimskih meseci, u dvorištu, gde je za sedenje koristio panjeve koje je, prema potrebi, premeštao.

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.