ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
GREH I POKAJANJE – ISPITIVANJE SAVESTI
 
Ono što je lažno ne donosi spokojstvo
 
Ako je neko, starče, stvorio nekakav svoj svet, zato što veruje u svoju pomisao, mogu li mu drugi pomoći svojom molitvom?
 
– Zašto mu je potrebna pomoć, kada je sebi stvorio svoj svet?… Zar je mala stvar da neko sebi stvori ceo jedan svet?… Slušaj dobro: ako neko svojom pomišlju stvara sopstveni svet, misliš li da je zbog toga spokojan, da zbog toga oseća radost? To je lažan svet. A laž ne čini čoveka zadovoljnim. Recimo, da neko bude prinuđen da slaže kako bi izvukao nekoga iz neprilike. Može biti da ga čak spase od smrti, ali time laž ne prestaje da bude greh. Ili, neko jednom, sa dobrom namerom, izgovori laž, kako bi pomogao u nekoj situaciji da ne dođe do sablazni. Na primer, dođe u manastir, krišom, neki poznati čovek da ispriča svoj porodični problem, kako bi olakšao dušu. Posle toga dođe, pretpostavimo, njegov brat, i pita te: „Da li je ovamo dolazio taj i taj?“ Ako mu kažeš: „Dolazio je“, to bi stvorilo veliki problem, jer bi odala onog drugog. Onda mu kažeš: „Ne znam“. Jer, ako kažeš „doLazio je“, može još i da ga istuče! To je, onda, nešto drugo. Ali čovek mora dobro da pazi, jer ako se dese tri-četiri takve situacije, onda sve može da se izmakne kontroli, pa da čoveku malo-pomalo pređe u naviku da se koristi lažima, iako u dobroj nameri, i da stekne naopaku savest. Može da stigne dotle da počne da priča čitave bajke, a da to uopšte ne smeta njegovoj savesti. Posle se to razvije u čitavu nauku.
Eh, kako Pojedini ljudi lepo žive sa lažju, ako se uvežbaju! O! Mogu da izmisle čitavu bajku i da te ubede da je istina! Jednom je došao u Kolibu jedan moj poznanik. Bila je tamo, u to vreme, jedna grupa zemljaka nekog dečaka kome sam pomogao. A taj dečak, siromah, iako je bio pametno i dobro dete, bio je velika lenština, nije hteo ništa da radi. Bio je naučio da lunja. Četiri godine su pokušavali da ga prizovu pameti. Rekao sam, onda, njegovim zemljacima: „Postarajte se vi da nađete za dečaka nekakav posao. Ja sam već ranije pokušao da mu pomognem. Poslao sam ga svojim poznanicima u Kastoriju da izuči krznarski zanat, ali je to napustio. Mlad je, bila bi šteta da propadne. Ima samo majku, otac mu je umro.“ Počne, onda, onaj moj poznanik da im priča: „Da, postarali smo se otac Pajsije i ja da ga pošaljemo onamo da izuči za krznara. Pa, pošto je otišao odande, dao sam popriličnu sumu novca samo za telegrame koje sam slao njegovim gazdama, kako se ne bi uznemiravali! Ali; ne smeta, o tome ne treba ni govoriti. Otišao sam onda do oca Pajsija da mu kažem da nije uspelo“! „Šta to ovaj priča?“ pomislio sam. Nisam hteo ništa da kažem, da ga ne uvredim. Iako je za tog dečaka prvi put čuo tada od mene, izmislio je čitavu priču, kako smo se on i ja zajedno postarali za dečaka, kako smo našli rešenje da ga pošaljemo da izučava krznarski zanat i sve ostalo!
 
Je li sve to pričao pred vama?
 
– Da, pričao je preda mnom. Bili su tu i drugi.
 
Pa šta je imao od toga?
 
– Šta je imao! U onom trenutku osećao je nekakvo samozadovoljstvo, ali posle se mučio. Da nije možda bio spokojan i miran?
 
Kada neko priča o nekom događaju malo preuveličava..
 
– Da, malo začinjeno!
 
Da li to čini iz slavoljublja?
 
– Eh, zašto to čini? Govori tako iz slavoljublja i egoizma.
 
Šta bi moglo da pomogne takvom čoveku da to ispravi?
 
– Da prestane da laže. Treba da zna da laž, čak i ako nije najteži greh, ne prestaje da biva greh.
 
Može li se desiti, starče, da nam daju nešto da bi nam polaskali, a mi da mislimo da to zaslužujemo?
 
– Pazi, ako ti kažem: „Ti, sestro, možeš da se uzneseš do duhovne veličine svoje svetiteljke!“ možda ćeš kiselo da se nasmeješ, ali u sebi više nećeš biti spokojna. Ono što je lažno ne uspokojava, jer u njemu nema blagodati Božije. I nepravedan čovek kada čini nepravdu i kaže: „Ovo je moje“ nema spokojstva. Eto, Turci u Carigradu, iako su prošle tolike godine od pada Carigrada, kada vide Grke da dolaze onamo, osećaju da poseduju nešto oteto i gledaju na njih kao da su došli vlasnici otetog poseda! A oni su Turci i prošlo je toliko godina!

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *