ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
GREH I POKAJANJE – GREH MUČI ČOVEKA
 
Namerni gresi
 
Treba veoma da pazimo na namerne grehe, jer naša namera je ono što će Bog da ispituje. Grehovi koje činimo iz nepažnje su lakši. Izvesni gresi jesu gresi, ali se sude manje strogo.
Zatim, kada zgrešimo nehotice, Bog tako uredi da naše sagrešenje ispadne na dobro. Ali, to ne znači.da je trebalo da zgrešimo, kako bi se dogodilo to dobro, već, pošto smo zgrešili, a nismo to hteli, Bog naš greh koristi za to da od njega ispadne nešto dobro. Kada, međutim počinimo neki greh svesno i posle toga se pokajemo, treba da se pomolimo da od posledica našeg greha ne proizađe neko zlo.
 
– Starče, a kako se spasao onaj monah o kome govori Evergetinos, koji je deset godina, svakoga dana, upadao u neki greh, ali se svakoga dana i kajao?[1]
 
– On je, na neki način, u vlasti greha, obuzet njime. On nije imao rđavu nameru, nego mu nije niko pomogao, upao je u zlo i zato je imao pravo na pomoć Božiju. Borio se, patio, iskreno se kajao i Bog ga je na kraju spasao. Vidiš, može neko da ima dobru nameru, ali ako mu se od malena ne pomogne i ako je zaveden u zlo, teško se kasnije podiže. Pokušava, trudi se, pa opet pada i opet se podiže, znači, bori se. Bog neće napustiti takvog čoveka, zato što, on siromah čini svoj mali trud i ište pomoć Božiju i ne greši hladnokrvno. Neko, na primer, krene nekud, bez namere da sagreši, ali spopadne ga đavo i on padne u nekakav greh. Kaje se, trudi, ali mu ponovo postave zamku i on, iako nije nameravao da učini ništa rđavo, jadnik, ponovo pada i ponovo se kaje. On ima olakšice, zato što ne želi da čini zlo, nego je naveden na zlo i posle se kaje. Onaj, međutim, ko kaže: „Da bih dobio ono, treba da učinim ovu nepravdu; da bih dobio ono drugo, treba da učinim ovu podlost“ i tako dalje, on greši namerno i svesno. Priprema, znači, svoj grešni plan i sa đavolom planira kakav greh će počiniti. To je veoma rđavo, zato što je učinjeno sa predumišljajem. On nije pao u iskušenje, već namerava da čini nešto zajedno sa đavolom. Takav čovek nikada neće dobiti pomoć, zato što nije zaslužio da dobije Božiju pomoć i na kraju umire ne pokajavši se.
Međutim, mnogi oni koji kažu da će da se pokaju kada ostare, kako su sigurni da će imati vremena i da neće umreti iznenadnom smrću? Jedan preduzimač je govorio: „Kada ostarim, otići ću u Jerusalim i okupaću se u reci Jordan. Tako ću sprati sve svoje grehe.“ I nastavio je da živi grešnim životom. Na kraju, kada više nije imao snage i već se jedva kretao, on odluči da krene na put. Saopšti on to jednom svom majstoru: „Majstore, odlučio sam da idem u Jerusalim i da se okupam u reci Jordan.“ „A, gazda“, odvrati mu ovaj, „ako si čist, stići ćeš onamo, a ako nisi, ostaćeš na putu!“ Majstor kao da je imao proročki dar! Čim je preduzimač stigao u Atinu da sredi dokumenta, umre! Uzeli su mu sav novac, odneli ga u nekakvu pogrebnu agenciju i ovi su ga u kovčegu poslali u njegovo rodno mesto.
 


 
NAPOMENE:

 1. Vidi: Evergetinos, Prva knjiga, str. 34 i dalje

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *