НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ГРЕХ И ПОКАЈАЊЕ – ГРЕХ МУЧИ ЧОВЕКА
 
Очишћење срца
 
Старче, да ли Христос може да борави у свим срцима?
 
– Христос може, али немају сви људи за Њега места у својим срцима, зато што се не труде да то постигну. Да би Христос могао да борави у нама, срце мора да се очисти. „Срце чисто саздај у мени, Боже…“ (Псал. 51,10).
 
Зашто, старче, дивље животиње не дирају свете људе?
 
– Када људи постану кротки укроте се и дивље звери и признају човека за свог господара. У рају, пре пада, дивље звери су Првозданима с поштовањем лизале руке, док су, после пада, хтеле да их растргну. Када неки човек поново дође у стање духа као пре пада, дивље животиње га поново признају за свог господара. Данас, међутим, можеш видети људе горе од дивљих звери, горе од змија. Израбљују незаштићену децу, па им узимају новац, а када се нађу у тешком.положају, њих окривљују, зову полицију, па их чак и смештају у психијатријске установе.
Зато 148; Псалам, који је свети Арсеније Кападокијски читао да се припитоме дивље животиње и да људима не наносе зло, ја читам да се припитоме људи и да не наносе зло својој сабраћи и животињама.
 
Како се, старче, човек враћа у духовно стање од пре пада?
 
– Треба да се очисти срце. Мора да достигне душевну чистоту, а то значи искреност, поштење, несебичност, смирење, доброту, безазленост и пожртвованост. На тај начин човек се сроди са Богом и у њему почива благодат Божија. Када неко негује чистоћу тела, али не поседује чистоту душе, у њему не почива Бог, зато што у њему постоји лукавство, гордост, злобивост и тако даље. Његов живот је тада фарса. Одатле започните своју духовну борбу: настојте да стекнете чистоту душе.
 
Старче, може ли се нека рђава навика одмах искоренити?
 
– Пре свега, човек мора да схвати да му та навика шкоди и да пожели да се бори да је искорени. Потребно је да неко има веома јаку вољу да би био у стању да је искорени одједном. Као што, на пример, уже мало-помало прави жлеб на рубу студенца, па више не клизи, тако и свака навика постепено усеца бразду у срцу и тешко се одстрањује из њега. Зато човек мора добро да пази да не стекне рђаве навике, јер касније му је потребно много смирења и јаке воље да их одбаци. Отац Тихон је говорио: „Добра навика, чедо моје, доноси врлину, а рђава навика страсти.“
Међутим, уверио сам се да, када човек, иако се бори, настави да греши и не мења се, узрок томе је егоизам, самољубље и себичност. Недостају му смирење и љубав и тако сам спречава Божије посредовање. Сам човек не помаже Богу да Он њему помогне. Када би Бог помогао таквом човеку да савлада неку своју страст, овај би то узео као своју заслугу и погордио би се, јер би мислио да је ту страст савладао сам, без помоћи Божије.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *