НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ИСКУШЕЊА У НАШЕМ ЖИВОТУ – ДУХОВНИ ЗАКОНИ
 
Духовни закони и Љубав Божија
 
Старче, да ли духовни закони делују увек одмах?
 
– Па, зависи. Човек је често у недоумици! Чим се мало узгорди, одмах разбије нос: закони су деловали брзином муње. На пример, једна сестра пере прозоре, па јој наиђе помисао гордости да пере прозоре боље од друге, а онда се изненада нешто деси и, цак, пукне стакло. У другим приликама делују касније.
 
Када, старче, духовни закони делују одмах, шта то значи?
 
– То је добро, Човек тада треба да схвати да га штити љубав Божија, јер се одмах искупљује и не плаћа све одједном. Али када духовни закони не делују одмах на човека, то је опасно, јер то одмах значи да је удаљен од Бога: није у Његовој кући. Има људи који су непрестано горди, а ништа им се не дешава. То значи да је њихова гордост превазишла људску и да је достигла велике размере, то јест, да је прешла у демонску гордост, у надменост. До пада онда долази са велике висине, право у пакао. То је пад као Денницин. За такве не важе духовни закони у овом животу, него за њих важи оно што Апостол каже: „Зли људи и опсјенари напредоваће од зла на горе, варајући и варајући се“ (2. Тим 3,13).
 
Може ли, старче, човек да св задиви делу које је извршио, па да дође до неке штете?
 
– Да, зато што делују духовни закони. Бог одузима Своју благодат од неког и тако настаје штета, како би се уразумио онај који се погордио због неког свог дела.
 
Старче, када дође до штете, значили то да су деловали духовни закони?
 
– Наравно.
 
Да ли је искључено да неко буде невешт и да начини штету?
 
– Такви случајеви су ретки. Због тога, живите смирено колико год је могуће више. Мислите стално да ништа није наше. Све нам је дао Бог. Све што имамо је Божије. Само су грехови наши. Ако се не смиравамо, непрестано ће деловати духовни закони, све док се не сломи наш егоизам. Нека нам Бог подари да до тога дође пре но што нас снађе смрт.
 
Може ли се догодити да човек не примети да су деловали духовни закони?
 
– Ако човек не преиспитује себе, ништа не примећује и ни од чега не добија помоћ, нити му ишта користи.
 
Да ли то онда значи, старче, да духовни закони престају да делују само онда, када се човек потпуно смири?
 
Да, углавном са смирењем, или када човек поседује неурачунљивост. Даћу ти један пример: Једна жена је стално тукла мужа, а он то није говорио како не би изгубио своје достојанство, јер је био учитељ. На њега су, међутим, деловали духовни закони. Веома рано је остао без оца и његова мајка се, као удовица од пензије много трудила да га ишколује, да постане учитељ, а он ју је тукао! Шта је преживела та сирота мајка! А онда је допустио Бог да њега туче жена, како би се искупио. Шта се даље догодило? Он умре, а његов син почне да туче своју мајку! Тако је и она морала да се искупи. Ожени се син једном женом која није била баш „у реду“. Тукла га је појући „Христос воскресе“! Тако је устројио Бог да се и он искупи! Овде су, међутим, духовни закони престали да делују, јер је његова жена била неурачунљива.
 
Када, старче, неко сагреши (падне), па му је жао, да ли он тако плаћа?
 
– Да ли осећа да је дужан, или му је из егоизма жао? Ако осећа да је дужан, не плаћа. Али ако не осећа свој дуг, Бог допушта да плати. Хришћанин, на пример, треба да дели милостињу. Ако је неко шкрт и не даје, него скупља новац, доћи ће крадљивци, претући ће га и узеће му новац и тако ће се искупити. Када имамо дуг и не платимо га у овом животу, то је веома рђав знак, то значи да нас је Бог напустио. Када неко опет не прима ударце, него добија благослове, онда је изгледа учинио неко добро и добија овде за то плату од Христа двоструко и троструко. Али не искупљује своја сагрешења. А и то опет није добро. Рецимо да сам учинио десет од сто добрих дела и Христос ме награђује за двадесет од сто и немам никаквих невоља ни брига: али онда не искупљујем грехове.
Мучење у Овоме животу „једе“ пакао, каже авва Исаак[1]. Значи, када на некога делују духовни закони, спира се део мучења у паклу.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Авва Исаак Сиријски, Подвижничке беседе, 55. беседа, издање „Аатер“, Атина 1961. стр. 193

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *