NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ISKUŠENJA U NAŠEM ŽIVOTU – DUHOVNI ZAKONI
 
Kako deluju duhovni zakoni[1]
 
Starče, koji se zakoni nazivaju duhovnim?
 
– Objasniću ti: kao što u prirodi postoje prirodni zakoni, tako i u duhovnom životu postoje duhovni zakoni,, Recimo, kada neko visoko baci nekakav težak predmet, što je veća sila kojom ga je bacio i što ga je više bacio, to predmet sa većom silom pada i razbija se. To je prirodni zakon. U duhovnom životu, što se neko više uzoholi, to će veći biti njegov duhovni pad, odnosno, biće u skladu sa visinom koju je dosegla njegova gordost, pa će se tim više „razbiti“. Jer gord čovek se uspinje, dospe do izvesne tačke, a potom padne i razbije nos – „koji sebe uzvisuje poniziće se“ (Lk 18,14).[2] To je duhovni zakon.
Postoji, međutim, značajna razlika između prirodnih i duhovnih zakona: s jedne strane kod prirodnih zakona nema milosti i čovek ne može da ih promeni, a sa druge, u duhovnim zakonima postoji milost i čovek može da ih promeni, jer su oni u vezi sa njegovim Stvoriteljem i Sazdateljem, Mnogomilostivim Bogom. Ako čovek odmah shvati dokle ga je dovela njegova gordost i kaže: „Bože moj, ja nemam zašto da se gordim, oprosti mi!“ istog trenutka ga milosrdne ruke Božije uzimaju i nežno spuštaju, pa on ne primeti svoj pad. Tako se ne povređuje, jer je pokajanjem, koje je pokazao, sprečio da mu se srce slomi.
Isto to važi i za zakon „Svi koji se maše za nož, od noža će poginuti.“ (Mt 26, 52.), koji se pominje u Jevanđelju. Ako sam se, dakle, „mašio za nož“, trebalo bi nožem i da se iskupim. Ali ako postanem svestan svoga sagrešenja, bode me „nožem“ moja savest i tražim od Boga oproštaj, onda prestaju da deluju duhovni zakoni i ja od Boga dobijam Njegovu ljubav i melem.
Dakle, u sudovima Božijim, čijoj dubini nema dna, vidimo da Bog menja stav, kada se menjaju ljudi. Kada nevaljalo dete dođe sebi, pokaje se i muči ga savest, onda ga Otac s ljubavlju miluje i teši ga. Nije mala stvar da čovek može da promeni Božiju odluku! Činiš li zlo? Bog te blago ošamari. Jesi li rekao „sagrešio sam“? Daje ti blagoslove.
 


 
NAPOMENE:

  1. U svojim razgovorima sa ljudima o raznim problemima zbog kojih su mu se obraćali, starac ih je često upućivao na duhovne zakone, ali je o tome i pisao u knjizi „Starac Hadži-Georgije Atonski“, str. 70
  2. Vidi i Mt 23,12

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *