NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ISKUŠENJA U NAŠEM ŽIVOTU – TELESNI NEDOSTATAK JE BLAGOSLOV OD BOGA
 
Mentalno zaostala deca
 
Koliko trpe majke koje imaju zaostalu decu, koja neprestano prave scene, prljaju se! To je mučeništvo! Upoznao sam jednu majku koja ima veliko dete kojim ne može da upravlja, jer pravi raznovrsne nerede!… Ono jadno uzima svakakvu nečistoću i njome maže zidove i čaršave… Majka sve to pokupi, očisti kuću, sve sredi, a ono ponovo sve razbaca. Sirotica mora da sakriva sredstva za čišćenje kuće, a ono ih nalazi i pije! Ceo orman baci sa balkona. Bog je sačuvao, pa nikoga do sada nije ubio. I nije tako jedan ili dva dana. Takva je situacija već godinama!
 
Može li, starče, neko ko je oštećenog mozga da poseduje smirenje i dobrotu?
 
– Kako da ne! Eto, ona devojčica koja često dolazi ovamo u manastir možda jeste mentalno zaostala, ali koliko dobrote ona u sebi ima! Kako ona razumnog oca ima! Kako se moli! Kakve metanije pravi! Kada zbog kile nisam mogao da pravim metanije, roditelji joj rekoše: „Starac je bolestan, ne može da pravi metanije.“ „Ja ću da ih pravim“,. reče devojčica i pravila je metanije za mene tako prilježno, da je postala „gola voda“ od znoja. Koliko je u njoj usrdnosti, koliko plemenitosti! Jednom prilikom ju je istuklo neko dete iz komšiluka, a ona, iako je dobila batine, pruži mu ruku i reče: „Hajde, zdravo!“ Čuješ li? Koji čovek to čini, iako je pročitao Jevanđelje i brdo duhovnih knjiga. Eto, pre nekoliko dana kada je došla ovamo cela porodica da me vidi, ona sede pored mene, a njena sestrica malo dalje. Čim je videla da je sestrica sela malo dalje od mene, reče joj: „Dođi ovamo pored starca“ i posadi je pored mene. To me mnogo dirnulo, pa sam joj dao za blagoslov jedan veliki krst koji su mi doneli iz Jerusalima. Čim ga je uzela u ruke, reče „baka“ i pokaza kako će krst staviti na grob svoje bake! Strašno! Ništa ne traži za sebe, sve daje drugima! Ona će otići pravo u raj, ali će i svoje roditelje poslati u raj.
Kamo sreće da sam na njenom mestu, makar ništa ne razumeo, ne mogao da govorim. Međutim, meci je Bog podario sva dobra, a ja sam ih proćerdao. U onom životu pred njom.će i bogoslovi crveneti. Pomisao mi kaže da bogonosni svetitelji na nebesima neće imati bolji položaj, kad je u pitanju bogopoznanje, od ove dece. Možda njima pravedni Bog podari i još nešto povrh toga, jer su ovde živela lišena mnogo toga.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *