NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ISKUŠENJA U NAŠEM ŽIVOTU – TELESNI NEDOSTATAK JE BLAGOSLOV OD BOGA
 
Nebeska plata za telesni nedostatak
 
Kada imamo neki telesni nedostatak, ako posedujemo trpljenje i ne žalimo se, onda imamo veću platu. Zato što svi invalidi već imaju dobit. Gluv čovek ima ček u trezoru Božijem od gluvog uha, slep čovek od slepog oka, hrom od hrome noge. To je velika stvar! Ako se još malo bore protiv duševnih strasti, dobiće i venac od Boga. Vidiš, ratni invalidi dobijaju penziju, a dobijaju i odlikovanje.
Onaj ko poseduje lepotu i zdravlje, a ne bori se da odseče svoje mane, Bog će mu reći: „Nauživao si se u životu svog dobra, svoje lepote i zdravlja! Šta ti ja sada dugujem? Ništa.“ Ali onaj ko ima neki telesni nedostatak – bilo da se tako rodio, bilo da ga je nasledio od roditelja, bilo da ga je stekao kasnije – treba da bude srećan, jer ima dobitak u onom životu. A ako nije ništa skrivio, imaće čistu nebesku platu, bez poreza. Nije mala stvar da neko celoga života ne može, na primer, da pruži nogu, da ne može da sedne, da ne može da pravi metanije itd. U onom životu Bog će mu reći: „Dođi, čedo moje, sedi slobodno večno u ovoj fotelji.“ Zato kažem, kamo sreće da sam se rodio mentalno zaostao, slep ili gluv, imao bih šta da dobijem od Boga.
Invalidi će, ako se ne žale, nego smerno slavoslove Boga i žive u Njegovoj blizini, imati bolje mesto u raju. Bog će ih uvrstiti među ispovednike i mučenike, koji su dali zarad ljubavi Hristove svoje ruke i noge i sada u raju neprestano pobožno ljube Hristove noge i ruke.
 
A ako je neko, starče, na primer, gluv i čangrizav?
 
Zanovetaju i mala deca. Bog na mnogo toga ne obraća pažnju. Vidite, dobri roditelji vole svu svoju decu jednako, ali posebno obraćaju pažnju na slabu i nemoćnu. To isto čini i Bog, naš dobri Otac, za Svoju decu koja su nemoćna telesno, ili duhovno, dovoljno je da imaju dobru volju i da Mu daju pravo da dejstvuje u njihovom životu.
 

<< prethodna    [ sadržaj ]    sledeća >>

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *