ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ISKUŠENJA U NAŠEM ŽIVOTU – TELESNI NEDOSTATAK JE BLAGOSLOV OD BOGA
 
Pravilno suočavanje sa telesnim nedostatkom
 
Može li invalidnost, starče, izazvati kompleks manje vrednosti?
 
– Ma to su gluposti.
 
Ali to se ponekad, starče, dešava invalidima.
 
– Dešava se zato što se ne postavljaju pravilno. Kada shvate da je invalidnost blagoslov Božiji, onda se pravilno postavljaju i oslobađaju se osećanja manje vrednosti. Kada malo dete ima neki telesni nedostatak i niko mu nije pomogao kako bi bilo srećno, onda će se na njega blagonaklono.gledati, ako oseća da je manje vredno. Ali ako odraste sa tim osećanjem, to znači da nije shvatilo dublji smisao života. Jednoj devojčici od devet godina pojavio se tumor u oku i lekari su joj izvadili to oko. Deca su je u školi ismevala i ona se jadna mučila. Njen otac je došao kod mene u kolibu i sve to mi ispričao. „Mislio sam, starče, ako joj kupim sve što zaželi, da ću joj pomoći, jer će se radovati i zaboraviti na potištenost zbog svog nedostatka. Da, ali kako da to učinim? Imam još petoro male dece koja su ljubomorna, jer ne razumeju.“ „Šta to znači?“ kažem. „To je lažna uteha. To nije rešenje. Ako joj sada kupiš bilo koju haljinu koju od tebe zatraži, posle nekoliko godina će od tebe tražiti da joj kupiš mercedes. Kako ćeš izići s tim na kraj? Posle će saznati da neki imaju avione na svojoj terasi, pa će tražiti od tebe da joj kupiš avion! Šta ćeš onda? Pokušaj svojoj kćeri da pomogneš da bude srećna sa jednim okom. Neka oseća da je mučenik. Mnogim mučenicima su vadili oči, sekli uši, nos i svet im se smejao. Ali oni, iako su trpeli užasne bolove, i podnosili nodsmeh ljudi, nisu popuštali i postojano su trpeli mučenje. Ako dete shvati i blagodarno se suoči sa svojim nedostatkom, Bog će ga uvrstiti među ispovednike, Zar je mala stvar da ustroji Bog da detetu izvade oko na takav način, da nije osetila bol i da bude uvršteno među ispovednike? Zato što ono ne treba da iskupljuje grehove i imaće čistu nagradu zbog svog nedostatka.“ Siroti čovek se zahvalio i otišao umiren. I zaista je pomogao svojoj devojčici da shvati da je njen nedostatak blagoslov Božiji i da treba da slavoslovi Boga. Tako je odrasla, studirala filologiju i sada radi kao profesorka i srećnija je nego druge devojke kojima ništa ne nedostaje i muče se, jer nisu shvatile dublji smisao života.
Kada ljudi ne shvate dublji smisao života, muče se i sa blagoslovima i sa prilikama koje im Bog pruža za njihovo spasenje. Međutim, onaj koji se pravilno postavi, svemu se raduje. I ako je hrom, srećan je zbog toga! I ako je siromašan srećan je!
Shvatam, razume se, koliko teškoća imaju invalidi i mnogo se molim za njih i to više za devojke. Dečaku ne pada teško neki nedostatak. Za devojku, međutim, koja želi da osnuje porodicu, veoma je teško.
Naročito je teško slepima! Oni, jadni, ce mogu sami o sebi da se brinu: kada hodaju, spotiču se… U molitvi ištem od Boga da slepima podari bar malo svetlosti kako bi mogli nekako sami o sebi da se brinu.
 
Starče, i ja se žalostim što ne mogu da čitam makar jedno poglavlje iz Jevanđelja, jer ne vidim dobro. Rekli ste nam da se ispunjavamo svetošću, ako svakoga dana pročitamo makar jedno poglavlje.
 
Zašto da se žalostiš zbog toga? Ako pročitaš poneki stih, ili samo jednu reč, ili samo zagrliš Jevanđelje, zar misliš da se tako ne ispunjavaš svetošću? Ili ti ne poznaješ Hrista. Zašto ne razmišljaš o onome što si dosad pročitala, ili čula? Sve je zasnovano na tome kako se postaviš. Reci: „Sada Bog želi da budem takva, a pre nekoliko godina je želeo drugačije.“ Jedan blagoverni advokat, u starosti je izgubio vid i rekao mi je jednom prilikom: „Pomoli se, sveti starče, samo da mogu bar malo da čitam i da prepoznajem svoje drage.“ „Svoje drage prepoznaješ i po glasu“, rekoh mu. „A što se čitanja tiče, toliko godina si čitao. Sada izgovaraj umnosrdačnu molitvu. Izgleda da sada to Bog traži od tebe.“ I otada je, siroma’, osećao veću radost nego kada je mogao da vidi.

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.