NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ISKUŠENJA U NAŠEM ŽIVOTU – TELESNI NEDOSTATAK JE BLAGOSLOV OD BOGA
 
Pravilno suočavanje sa telesnim nedostatkom
 
Može li invalidnost, starče, izazvati kompleks manje vrednosti?
 
– Ma to su gluposti.
 
Ali to se ponekad, starče, dešava invalidima.
 
– Dešava se zato što se ne postavljaju pravilno. Kada shvate da je invalidnost blagoslov Božiji, onda se pravilno postavljaju i oslobađaju se osećanja manje vrednosti. Kada malo dete ima neki telesni nedostatak i niko mu nije pomogao kako bi bilo srećno, onda će se na njega blagonaklono.gledati, ako oseća da je manje vredno. Ali ako odraste sa tim osećanjem, to znači da nije shvatilo dublji smisao života. Jednoj devojčici od devet godina pojavio se tumor u oku i lekari su joj izvadili to oko. Deca su je u školi ismevala i ona se jadna mučila. Njen otac je došao kod mene u kolibu i sve to mi ispričao. „Mislio sam, starče, ako joj kupim sve što zaželi, da ću joj pomoći, jer će se radovati i zaboraviti na potištenost zbog svog nedostatka. Da, ali kako da to učinim? Imam još petoro male dece koja su ljubomorna, jer ne razumeju.“ „Šta to znači?“ kažem. „To je lažna uteha. To nije rešenje. Ako joj sada kupiš bilo koju haljinu koju od tebe zatraži, posle nekoliko godina će od tebe tražiti da joj kupiš mercedes. Kako ćeš izići s tim na kraj? Posle će saznati da neki imaju avione na svojoj terasi, pa će tražiti od tebe da joj kupiš avion! Šta ćeš onda? Pokušaj svojoj kćeri da pomogneš da bude srećna sa jednim okom. Neka oseća da je mučenik. Mnogim mučenicima su vadili oči, sekli uši, nos i svet im se smejao. Ali oni, iako su trpeli užasne bolove, i podnosili nodsmeh ljudi, nisu popuštali i postojano su trpeli mučenje. Ako dete shvati i blagodarno se suoči sa svojim nedostatkom, Bog će ga uvrstiti među ispovednike, Zar je mala stvar da ustroji Bog da detetu izvade oko na takav način, da nije osetila bol i da bude uvršteno među ispovednike? Zato što ono ne treba da iskupljuje grehove i imaće čistu nagradu zbog svog nedostatka.“ Siroti čovek se zahvalio i otišao umiren. I zaista je pomogao svojoj devojčici da shvati da je njen nedostatak blagoslov Božiji i da treba da slavoslovi Boga. Tako je odrasla, studirala filologiju i sada radi kao profesorka i srećnija je nego druge devojke kojima ništa ne nedostaje i muče se, jer nisu shvatile dublji smisao života.
Kada ljudi ne shvate dublji smisao života, muče se i sa blagoslovima i sa prilikama koje im Bog pruža za njihovo spasenje. Međutim, onaj koji se pravilno postavi, svemu se raduje. I ako je hrom, srećan je zbog toga! I ako je siromašan srećan je!
Shvatam, razume se, koliko teškoća imaju invalidi i mnogo se molim za njih i to više za devojke. Dečaku ne pada teško neki nedostatak. Za devojku, međutim, koja želi da osnuje porodicu, veoma je teško.
Naročito je teško slepima! Oni, jadni, ce mogu sami o sebi da se brinu: kada hodaju, spotiču se… U molitvi ištem od Boga da slepima podari bar malo svetlosti kako bi mogli nekako sami o sebi da se brinu.
 
Starče, i ja se žalostim što ne mogu da čitam makar jedno poglavlje iz Jevanđelja, jer ne vidim dobro. Rekli ste nam da se ispunjavamo svetošću, ako svakoga dana pročitamo makar jedno poglavlje.
 
Zašto da se žalostiš zbog toga? Ako pročitaš poneki stih, ili samo jednu reč, ili samo zagrliš Jevanđelje, zar misliš da se tako ne ispunjavaš svetošću? Ili ti ne poznaješ Hrista. Zašto ne razmišljaš o onome što si dosad pročitala, ili čula? Sve je zasnovano na tome kako se postaviš. Reci: „Sada Bog želi da budem takva, a pre nekoliko godina je želeo drugačije.“ Jedan blagoverni advokat, u starosti je izgubio vid i rekao mi je jednom prilikom: „Pomoli se, sveti starče, samo da mogu bar malo da čitam i da prepoznajem svoje drage.“ „Svoje drage prepoznaješ i po glasu“, rekoh mu. „A što se čitanja tiče, toliko godina si čitao. Sada izgovaraj umnosrdačnu molitvu. Izgleda da sada to Bog traži od tebe.“ I otada je, siroma’, osećao veću radost nego kada je mogao da vidi.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *