NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ISKUŠENJA U NAŠEM ŽIVOTU – BOLEST
 
Molitva za bolesnike
 
Molili su nas, starče, da vam kažemo da se pomolite za jedno bolesno dete i pitaju da li će ozdraviti. Šta da im kažemo?
 
– Kažite im: „Starac će se pomoliti. Hristos voli to dete i učiniće sve za njegovo dobro. Ako vidi da će dete, kada poraste, postati bolje, uslišiće starčevu molitvu. Ali ako vidi da dete kasnije neće biti u dobrom duhovnom stanju, onda će ga, budući da ga voli, uzeti.“ „Išti“, kaže, „i daću ti“[1]. Ali daće mi Bog, ako sam se ja predao Bogu; inače, zašto da mi podari život, da bih pobegao? Radujem se, bilo da ozdravi, bilo da umre bolesnik za koga se molim.
 
Starče, da li je dobro da se molimo za svoje zdravlje?
 
– Bolje je da ištemo od Boga da se oslobodimo svojih strasti. Da ištemo prvo Carstvo Božije. Ako molimo Boga da nas isceli, trošimo svoju nebesku imovinu. Kada, međutim, ne podnosimo bolove i bolest, onda molimo Boga da nas isceli i On će dejstvovati u skladu sa tim.
 
Starče, da li od onoga šta ište sam čovek za koga se molimo, zavisi da li će on dobiti pomoć od naše molitve?
 
– Ako bolesnik ište od Boga da ozdravi samo on, a ne moli se da ozdrave i drugi bolesnici, ne postupa dobro. A ti, sestro, kada si bila u svetu i radila u bolnici, šta si radila, kada bolesnik nije mogao da se moli?
 
Tada sam ja, starče, izgovarala molitvu.
 
– Dobro ti, ali i bolesnik je trebalo da izgovori poneku molitvu.
 
Govorio je i on „Presveta Bogorodice“, ili „Presveta Bogorodice, spasi me.“ Ali, starče, zar nije i trpljenje bolova isto tako molitva?
 
– Da, bravo! I to je molitva! A vi, kada od vas neko zatraži da se molite, jer tog i tog dana treba da bude operisan, molite se od onog trenutka kada od vas to zatraži. Nemojte čekati trenutak da uđe u operacionu salu da počnete da se molite. A za vreme službe, kada sveštenik pomene one koji leže bolesni[2], vi treba da kažete sa bolom „Gospode pomiluj“. Bolesnici, jadnici koji pate, od vas očekuju bar malo pomoći! Oni imaju svoj bol, A ti, koju ništa ne boli, moli se za njih da dobiju pomoć. Budući da ne stenješ u postelji, zavapi bar u molitvi za bolesne. Ako se zdravi ne mole za bolesne, jednoga dana će im Hristos reći: „Bili ste zdravi, a niste se molili za one koji pate? Ne poznajem vas…“ (Mt 25, 12).
Ako se za bolesnika ne molimo, bolest će se razvijati svojim prirodnim tokom. Ali ako se molimo, možda može da promeni tok. Zato se uvek molite za bolesne.
 


 
NAPOMENE:

  1. Vidi: Mt 7, 7;Mk 11, 24; Lk 11,10’i Jn 16, 24
  2. Vidi: Veliki časoslov, Ponoćna služba, Mali Otpust, str. 24

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *