NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ISKUŠENJA U NAŠEM ŽIVOTU – BOLEST
 
Bolesna deca
 
Da li se ono bolesno dete, koje su danas doveli roditelji, mnogo muči?
 
– E, dete će polako ozdraviti, ali ostaće osetljivo, kako bi se sećalo svoje bolesti, a ta osetljivost će mu duhovno pomoći.
 
Da li deca, koja boluju od leukemije, mnogo pate?
 
– Njima mnogo pomaže sveto Pričešće. Mnoga deca su ozdravila zahvaljujući svetom Pričešću. Kada čitamo 145. Psalam[1], kojim molimo Boga da prestanu krvarenja, treba da se molimo da pomogne Bog deci koja boluju od leukemije, ali i da se nađe krvi u bolnicama za decu koja imaju tešku naslednu anemiju. Ta deca trpe veće mučeništvo nego ona koju je zaklao Irod[2]. Deca imaju čistu platu od mučenja u bolesti, jer nemaju grehova. Koliko malene dece ćemo videti u onom životu kako se kao anđeli nalaze među mučenicima! Bebe od dva meseca operišu, daju im injekcije, infuziju! Kako im nalaze venu jadnima! Bodu ih odavde, odande… Da vidiš detence sa tumorom na glavi, kako ga izlažu zračenju, stavljaju im nekakve žice na tolišnu glavicu. To odrastao čovek ne može da izdrži, kako da izdrže deca!
 
– Da li se ta deca; starče, na kraju izleče, ili umiru?
 
– E, mnoga naravno umiru, ali kako roditelji da ih ostave?
 
– Starče, da lije vredno truda da dečiji lekari pokušavaju da održe u životu prevremeno rođene bebe?
 
– Lekari moraju da čine sve što mogu i da se uporedo mole za njih. „Bože moj“, treba da kažu, „ako ovo dete treba da poživi i da pati celoga života, onda Te molim da ga uzmeš.“ Ali treba da se staraju da bebe budu krštene i da ih onda isprate u raj sa upaljenom bakljom.
A kada. su deca veća, lekari treba mnogo da paze kako će reći dijagnozu. Detetu od osam godina lekar je rekao: „Oslepećeš.“ Ono dođe, a njegov otac mi pred njim kaže: „Vodili smo ga u inostranstvo na ispitivanja i rekli su nam da će oslepeti.“ Pa čak i da je dete zdravo, potištenost može da ga udari tamo gde je osetljivo, a kamo li kada je bolesno!
 


 
NAPOMENE:

  1. Sveti Arsenije Kapadokijski u takvim slučajevima je čitao 145. Psalam
  2. Vidi: Mt 2,16

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *