NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ISKUŠENJA U NAŠEM ŽIVOTU – BOLEST
 
Saučestvovanje u bolu drugih
 
Kada čovek oseća bol za svog bližnjega, Bog. na neki način time biva ganut, raduje se, jer. taj čovek, zahvaljujući ljubavi koju poseduje, postaje srodan Bogu i pruža mu zato božansku utehu. Inače, ne bi mogao da podnese bol svoga bližnjega.
 
Starče, kako možeš da osetiš bol drugih?
 
– Kada tebe nešto boli, možeš da misliš na bol drugoga, možeš da se staviš na njegovo mesto i zbog njega te još više boli. Dakle, tvoj bol ti pomaže da razumeš bol drugih. A kada sa radošću prihvataš svoj bol, onima koji pate pružaš utehu.
Međutim, jedno je kada saznaš da se neko razboleo, a sasvim drugo kada se ti razboliš. Tek onda. razumeš bolesnog. Slušao sam „hemoterapija“ a mislio sam „himoterapija“[1] odnosno; da bolesne od raka leče sokovima, prirodnom hranom! Otkud sam to mogao da znam? Sada sam međutim, shvatio koliko je to mučenje.
 
A da li je hemoterapija, starče, teži način lečenja, nego zračenje?
 
– Teže lečenje? Ama, sve i zračenje i hemoterapija su… Najgore je što ti uništavaju želju za hranom, iako treba da jedeš dobro, ne možeš uopšte da jedeš. A lekari ti kažu: „Moraš da jedeš“. Ma.kako da.jedeš kada ti sve to uništava volju za jelom i potpuno si klonuo! Kada sy me zračili, goreo sam, nisam uopšte mogao da pijem vodu. Imao sam mučninu, osećao sam gađenje čak i prema vodi.[2]
 
Starče, a da ste ranije otišli na operaciju…
 
– Šta ranije? Ja se ne molim da mi prođe, jer tako sastradavam sa ljudima koji pate. Mnogo bolje razumem, one koji trpe bolove i saučestvujem u njihovom bolu. A inače i ja imam od toga duhovne koristi. Tražim samo da budem kadar da bar malo brinem o sebi i da služim drugima. Ali, biće kako Bog hoće.
Kada imaš neki zdravstveni problem i to te preterano ne zaokuplja, onda imašna neki način pravo da moliš Boga da poboljša stanje zdravlja drugih. Ali onaj ko nema svoj problem, neka bar oseća bol zbog onih koji trpe bolove. „Da mi je da uzmem tvoju muku“, govorili su Farašani, znači tvoj bol, tvoju patnju.
 
Starče, na koji način bi je uzimali?
 
Ljubavlju. Kada neko sa ljubavlju kaže „da mi je da uzmem tvoj bol“, uzima ga. Ali, ako ga uzme, posle je potrebno mnogo trpljenja, mnogo hrabrosti, mnogo snage, da se sa njim suoči: Dođu neki i kažu mi: „Starče, kako bih voleo da preuzmem tvoj bol.“ Neki to govore zato što su hrabri, a neke kukavice nisu svesne šta govore. Oni za svaku sitnicu trče kod lekara i lako postaju malodušni. Ne mogu da ponesu ni svoj mali bol, a kažu da hoće da preuzmu moj! Bolje da imaju trpljenja u svom malom bolu, da prihvataju sa radošću sve što dopusti.Bog i da ne traže tobož od ljubavi da preuzmu bolest drugoga. Jer, kad bi Bog slučajno ispunio njihovu želju, a oni su u međuvremenu zaboravili da su sami to tražili, žalili bi se i možda bi to stavili Bogu na teret.;
 


 
NAPOMENE:

  1. 47 Ovde je u pitanju igra reči. Medicinski termini koji počinju sa „hemo“, imaju veze sa krvlju, a na grčkom „himos“ je cok, bilo kakav, ali i voćni.
  2. Ovo je rečeno u junu 1994, mesec dana pre starčevog upokojenja, posle osmomesečnog bolovanja od raka.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *