NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ISKUŠENJA U NAŠEM ŽIVOTU – BOLEST
 
Suočavanje sa bolom
 
Starče, koji bol nazivate nepodnošljivim?
 
– Onaj od koga ti teku suze! To nisu ni suze pokajanja ni suze duhovne radosti. Gde da ih svrstamo? Šta mislite?
 
– Zar to nije mučeništvo, starče?
 
– Tako je, to su suze mučeništva!
 
Kada imam jake bolove, starče, teško mi je da kažem „Slava Tebi, Bože“.
 
– Zašto ti je teško? Treba da.misliš šta je sve Hristos podneo. Batinanje, ruženje, šibanje, raspinjanje! I sve je podneo, iako „ne učini nepravde“ (Isa. 53, 9), za naše spasenje. Ati, kada imaš bolove, treba da govoriš: „Za ljubav Tvoju, Hriste, biću trpeljiva“.
 
– Starče, šta nam jepotrebno da prevaziđemo bol?.
 
– Potrebna nam je hrabrost, muževnost i snaga.
 
A kako čovek treba da se suoči sa nepodnošljivim bolom?
 
– Ako je mirjanin, pevanjem, a ako je duhovni čovek pojanjem… Moj otac je jednom imao visoku temperaturu i jaku glavobolju. Šta je činio? Uzme i pojede jednu slanu sardinu, popije čašu vina i počne da peva junačke pesme iz vremena ustanka i ozdravi! Tako i mi treba da pojemo, da se bol zabavi! I ja sam se jednom prehladio i imao sam jaku glavobolju, pucala mi je glava. Počeo sam da pojem jednu mnogo lepu pesmu i glavobolje nestade. Zaista, pojanje zajedno sa umnosrdačnom molitvom pomaže mnogo u takvim slučajevima: omekšava dušu, jer neprestano stradanje i bolovi oštećuju dušu, zaleđuju je. Sinoć nisam mogao da spavam od bola. Rekoh sebi, ako umrem i ne osvanem, onda ću imati … veliki dan. U onom životu nikada se neće smrkavati, niti svanjivati… Onda sam uzeo jednu… tabletu: pojao sam tropar svetih Četrdeset Mučenika. Ta… tableta traje celu noć! Imaju li lekari takvu tabletu?
 
Kažu, starče, da se bolovi noću pojačavaju.
 
– Da, čovek je noću sam. A tokom dana bolesnici vode razgovore, imaju društvo itd., pa zaborave na bol. A noću, kada ostanu sami, njihov um se usmeri samo na bolest i onda im se čini da ih više boli. Kada smo bolesni, uvek postoje bolovi, ali cilj je da okrenemo dugme na drugu frekvenciju, kako ne bismo mislili na njih. Jep, ako se ne suočiš sa bolom na pravilan način, dvostruko će te više boleti. Ako misliš o bolu, on će se udvostručiti. Sa druge strane, dobrom pomišlju, ako se, na primer, setiš onih koji trpe mnogo veće bolove nego što je tvoj, ili ako malo poješ, zaboraviš na bol.
 
Bol nas, starče, obično obaveštava da se ešto dešava u našem orgazmu. Ako to znamo, koliko pažnje treba da mu posvetimo?
 
– Čovek mora da iskuša svoju izdržljivost i da mu posveti pažnju u skladu s tim. Naročito treba da pazi kada ostari, jer starom automobilu, ako juri istom brzinom kojom je jurio kada je bio nov, otpadaju točkovi, kvari se karburator… U vreme kada su me bolela krsta, nisam mogao stojeći da se molim uz brojanicu. Kada sam video da mi se stanje malo poboljšalo, ustao sam i molio se stojeći i pravio velike metanije, a onda je ponovo počelo da me boli. Malo sam seo. Posle rekoh: „Hajde da pokušam ponovo.“ Ponovilo se isto: imao sam bolove. A onda više nisam pokušavao, ali sam imao mirnu savest.
 
Ne uznemirava me bol, za koji znam, starče, da ne potiče od nekog akutnog stanja u organizmu. Ali ako ukazuje na to da postoji neko ozbiljno oštećenje, onda me uznemirava.
 
– Pazi, bol u krstima, na primer, ne mora da znači da u organizmu postoji oštećenje, ali slama telo, dok ostale bolove telo može da istrpi.
 
Starče, kada trpi telo, da li tada istovremeno trpi i duša?
 
– Kada je vozač bolestan, automobil ne može da juri. Duša trpi, kada u telu postoji bol. Razumeš? Nije raspoložena, kao kada je telo zdravo. Gubi na neki način volju.
 
Da li bol, starče, čini ljude grubim?
 
– Kada se čovek ne suočava sa bolom na duhovni način, može da ogrubi. Ali kada se sa njim suočava na duhovni način, umiren je i dobija božansku utehu. Posle toga bolest je slavlje. Duša se raduje, jer će biti sa ispovednicima i sa mučenicima. Sveti mučenici su zaboravljali na bol, jer je njihova ljubav prema Hristu bila veća od bola i poništavala ga je.
 
A da li se onaj koji ima bolove i ne suočava se sa njima na duhovni način, pročišćava?
 
Mirjanin se čisti, ali ne i monah.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *