ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ISKUŠENJA U NAŠEM ŽIVOTU – BOLEST
 
Nebeska plata za bolest
 
– Kako ti je majka?
 
Nije dobro, starče. Ponekad dobije visoku temperaturu i onda se gubi. Koža joj se ospe ranama i noću je mnogo boli.
 
– Znaš, to su mučenici: ako nisu mučenici u potpunbsti, onda su bar upola mučenici.
 
Čitav joj je život, starče, bio mučan.
 
– U tom slučaju, plata će joj biti dvostruka. O kolika će joj biti plata! Raj joj je osiguran. Kada Hristos vidi da neko može da podnese neku tešku bolest, onda mu je daje, kako bi sa malo muka u ovozemnom životu dobio za uzvrat mnogo u nebeskom, onom večnom životu. Pati ovde, ali za uzvrat dobija tamo, u onom životu, jer raj postoji, postoji nagrada. Jedna žena, koja godinama odlazi na dijalizu, jer su joj bubrezi otkazali,danas mi je rekla: „Starče, osenite, molim vas, krstom moju ruku. Vene su mi sve u ranama, ne mogu više da mi vrše dijalizu.“ „Te rane“, rekoh joj, „u onom životu će biti dijamanti veće vrednosti od one koju imaju dijamanti u ovome svetu. Koliko godina si već na dijalizi?“ „Dvanaest“, kaže ona. „Znači, sa toliko staža, već si stekla pravo na umanjenu penziju.“ Kažem joj. Posle mi je pokazala ranu na drugoj ruci i rekla: „Starče, ova rana nikako ne zarasta. Vidi se već i kost.“ „Da, ali odatle, pa nadalje vide se nebesa“, kažem joj. „Hajde, srećno ti trpljenje. Želim ti da ti Hristos uveća Svoju ljubav, kako bi tvoj bol bio zaboravljen. Naravno, postoji i druga želja, da ti uminu bolovi, ali tada se mnogo umanjuje i tvoja plata. Prema tome, prethodna želja ti je bolja.“ Jadnica se malo utešila. Kada se telo iskušava, onda se duša približava svetosti. Od bolesti nas boli telo, ta naša kuća od blata, ali tako će se večno radovati njen kućevlasnik, naša duša, u svojoj nebeskoj palati koju nam priprema Hristos. Sa takvom duhovnom razumnošću, koja je besmislena za svetovne ljude, i ja se radujem i ponosim se telesnim oštećenjima koja imam. Jedino na šta ne mislim je da ću imati platu nebesku. Koliko razumem, ja plaćam zbog svoje neblagodarnosti prema Bogu, pošto nisam odgovorio na Njegove velike darove i dobročinstva. Jer u mom životu sve je zabava: i monaštvo i bolesti od kojih bolujem. Bog mi sve čini iz čovekoljublja i sve mi ustroji. Molite se da me time ne zaduži u ovome životu, jer onda teško meni! Veliku bi mi čast učinio Hristos kad bih još više trpeo za ljubav Njegovu, samo kad bi me ukrepio, da sve pretrpim, a platu ne želim.Kada je čovek savršeno zdrav, nije dobro. Bolje mu je da boluje od nečega. Više sam stekao koristi od bolesti, nego od sveg svog podvizavanja dotada. Zato kažem, ako čovek nema obaveze u svetu, bolje mu je da je bolestan, nego zdrav. Ako je zdrav, onda je dužnik, a od bolesti, ako je trpeljiv, biće dobitnik. Kada sam bir u opštežiteljnom manastiru[1], došao je jednom jedan episkop, izuzetno snažan, po imenu Jerotej, koji se podvizavao u skitu Svete Ane. Kada je odlazio, dok je uzjahivao mazgu, podigle su mu se pantalone i otkrile su mu se otečene noge. Oci pritrčaše da mu pomognu i kada ugledaše njegove noge, silno se uplašiše. On to razumede i reče im: „To su mi najlepša uzdarja Božija, molim Ga da mi ih ne oduzme.“
 


 
NAPOMENE:

 1. Starac je boravio u manastiru Esfigmen od 1953-1955. god

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.