NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
ISKUŠENJA U NAŠEM ŽIVOTU – BOLEST
 
Bolesti pomažu ljudima
 
Starče, šta znači izraz „Srećan ti raj“?
 
– Srećan ti put u raj.
 
Može li to, starče, da znači „Putuj u srećni raj“?
 
– Jesi li ikada čula da neko govori o nesrećnom raju? Međutim, da bi neko otišao u slatki raj, treba da popije mnogo gorčine ovde, da u ruci ima pasoš iskušenja. Da znaš samo šta se dešava po bolnicama! Kakve su to drame! Kakve bolove trpe ljudi! Kolike majke, jadnice, dok su u bolnici misle na svoju decu i brinu za celu porodicu! Koliko očeva porodice boluju od raka, odlaze na zračenja i koliko se muče! Ne mogu da rade, a moraju da plate kiriju i imaju još hiljadu raznih troškova! Drugi ljudi imaju zdravlje, pa ne mogu da iziđu na kraj, a kamo li kad čovek ni zdravlja nema, pa mora da radi i da odgovori na sve svoje obaveze! Teško mi padaju ljudske nevolje. Koliko ih samo čujem svakoga dana! Neprestano mučenje, teškoće!… Celoga dana gorčina u ustima, a uveče padnem bez večere samo da se malo odmorim. Osećam veliki telesni umor, ali i veliki duševni odmor.
 
Starče, da li bolest uvek koristi?
 
– Da, uvek mnogo koristi. Bolesti pomažu ljudima da bi „se očistili od grehova“[1], kada ne poseduju vrline. Biti zdrav veliko je dobro, ali dobro koje nam nudi bolest, zdravlje ne može da nam pruži! Duhovno dobro! To je izuzetno velika dobrodeteljnost [Božija], izuzetno velika! Čisti čoveka od greha i veoma često osigurava i platu. Čovekova duša je kao zlato, a bolest je kao oganj koji ga pročišćava. Vidiš i Hristos je rekao apostolu Pavlu: „Jer se sila moja u nemoći pokazuje savršena“ (2. Kor 12, 9). Što se čovek više namuči u nekoj bolesti, to se više čisti i bliži je svetosti, dovoljno je samo da bude trpeljiv i da bolest prihvata sa radošću.
Poneke bolesti traže malo trpljenja i Bog ih dopušta kako bi čovek dobio malu platu i kako bi mu Bog uklonio nekoliko mana. Jer telesna bolest pomaže u isceljivanju duhovne bolesti. Poništava je smirenjem koje donosi. Bog sve čini na dobro! Što god dopušta to je za naše duhovno dobro. Zna šta je svakome od nas potrebno, pa nam daje nekakvu bolest, bilo da za uzvrat budemo nagrađeni, bilo da iskupimo grehove.
 


 
NAPOMENE:

  1. Smisao „očišćenja od grehova“ u pravoslavnom bogoslovlju nije zasnovan na zakonu kao u zapadnoj teologiji, već izražava čovekoljubivo vaspitavanje Božije grešnoga čoveka, čiji je cilj njegovo spasenje.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *