НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ИСКУШЕЊА У НАШЕМ ЖИВОТУ – БОЛЕСТ
 
Болести помажу људима
 
Старче, шта значи израз „Срећан ти рај“?
 
– Срећан ти пут у рај.
 
Може ли то, старче, да значи „Путуј у срећни рај“?
 
– Јеси ли икада чула да неко говори о несрећном рају? Међутим, да би неко отишао у слатки рај, треба да попије много горчине овде, да у руци има пасош искушења. Да знаш само шта се дешава по болницама! Какве су то драме! Какве болове трпе људи! Колике мајке, јаднице, док су у болници мисле на своју децу и брину за целу породицу! Колико очева породице болују од рака, одлазе на зрачења и колико се муче! Не могу да раде, а морају да плате кирију и имају још хиљаду разних трошкова! Други људи имају здравље, па не могу да изиђу на крај, а камо ли кад човек ни здравља нема, па мора да ради и да одговори на све своје обавезе! Тешко ми падају људске невоље. Колико их само чујем свакога дана! Непрестано мучење, тешкоће!… Целога дана горчина у устима, а увече паднем без вечере само да се мало одморим. Осећам велики телесни умор, али и велики душевни одмор.
 
Старче, да ли болест увек користи?
 
– Да, увек много користи. Болести помажу људима да би „се очистили од грехова“[1], када не поседују врлине. Бити здрав велико је добро, али добро које нам нуди болест, здравље не може да нам пружи! Духовно добро! То је изузетно велика добродетељност [Божија], изузетно велика! Чисти човека од греха и веома често осигурава и плату. Човекова душа је као злато, а болест је као огањ који га прочишћава. Видиш и Христос је рекао апостолу Павлу: „Јер се сила моја у немоћи показује савршена“ (2. Кор 12, 9). Што се човек више намучи у некој болести, то се више чисти и ближи је светости, довољно је само да буде трпељив и да болест прихвата са радошћу.
Понеке болести траже мало трпљења и Бог их допушта како би човек добио малу плату и како би му Бог уклонио неколико мана. Јер телесна болест помаже у исцељивању духовне болести. Поништава је смирењем које доноси. Бог све чини на добро! Што год допушта то је за наше духовно добро. Зна шта је свакоме од нас потребно, па нам даје некакву болест, било да за узврат будемо награђени, било да искупимо грехове.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Смисао „очишћења од грехова“ у православном богословљу није заснован на закону као у западној теологији, већ изражава човекољубиво васпитавање Божије грешнога човека, чији је циљ његово спасење.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *